VELEPOSLANSTVO SAD O DODIKOVOM ZAHTJEVU: Osporavanje ključnog stuba mira podriva stabilnost cijele zemlje

Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati ocijenjeno je danas iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Na upit Fene iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD podsjetili su da Zakon o obrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definira obveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj – europske integracije”, rečeno je Feni.

Kako je istaknuto, Sjedinjene Američke Države ostat će opredjeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne suradnje s Oružanim snagama BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je jučer pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Dodik je danas u Beču ponovio da će pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka 12. svibnja sljedeće godine obući uniformu Vojske Republike Srpske i da on osobno ne vidi u čemu je toliki problem.

“Očigledno da u Sarajevu nikako da se naviknu da netko ima pravo na svoje mišljenje. Radi se o 12. svibnju, dakle danu kada se obilježava formiranje Vojske RS-a i to koliko razumijem nije sporno. U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS-a. On nastavlja baštiniti tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan”, rekao je Dodik danas u Beču./Fena/HMS/

Najnovije

KORONA-PANICI JE KRAJ?

I Lauc i Đikić se slažu – nema potrebe za brojanjem zaraženih

Broj pozitivnih PCR testova nije skroz pouzdan pokazatelj broja oboljelih od Covida-19, što se vidi po velikom nesrazmjeru broja potvrđenih slučajeva i umrlih u...