VELEPOSLANSTVO SAD: Milanovićeva tvrdnja apsurdna, politika SAD u BiH je dosljedna

Tvrdnja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je odnos “Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH neprijateljski” je apsurdna, odgovoreno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD.

Kako ističu, politika Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini dosljedna je preko tri desetljeća.

– Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali. Naš angažman širom BiH podržava ovaj cilj. Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve ljude u BiH – Bošnjake, Hrvate, Srbe i Ostale – dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, razvoju gospodarstva i osiguranju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u euroatlantskoj zajednici zemalja” – navodi se u odgovoru.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, da je odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH “neprijateljski” i prozvao je premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se “nije htio zamjeriti” Europskoj komisiji.

– Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega itko u Bruxellesu razbija glavu – rekao je Milanović novinarima u Gradecu./HMS/

3 COMMENTS

 1. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali izjavi murph.
  Zašto jedan od tri konstitutivna naroda ne moze izbrati svog predstavnika?
  Zato što amerikanci-murphy i njemci-schmidt dozvoljavaju da muslimani biraju dva, jednog svog i ednog za Hrvate.
  Eto to je demonkracij ipo amerikancima i nijemcima.
  U biti aparthed u 21 vijeku.
  To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa !!

 2. Sve je to lijepo samo postoji stvarnost u kojoj jedino Hrvati ne žive u entitetu u kojem su većina. Mislim da je to ono sto treba riješiti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img