AMERIČKI NACIONALNI HEROJ POGINUO NA PEARL HARBOURU

Veleposlanstvo SAD u Zagrebu odalo počast Petru Hercegu iz Ljubuškog

Sjedinjene Države obilježit će danas 80. godišnjicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad 7. prosinca 1941. pogodio je državu koja je prema povjesničarima bila toliko usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan. U napadu je poginulo 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu.

Sinoć je u Pearl Harboru održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu. Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i članovi obitelji odslušali su pročitana imena poginulih, a pored mjesta potonuća broda na trubi je odsvirana melodija Taps, prenosi zagrebački Index.

“Ujutro 7. prosinca 1941. u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbor brod Utah je pogođen dvama torpedima, što je izazvalo veliko nadiranje vode”, rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.

“Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo, pri čemu je poginulo 58 ljudi u 12 minuta”, rekao je Adams govoreći o Peteru Hercegu Tomichu, šefu pogona kotlovnice, američkom nacionalnom junaku hrvatskog podrijetla koji je zauvijek ostao na potonulom brodu.

Iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu danas su se sjetili Tomicha (Hercega).

“Na današnji dan prije 80 godina napadnut je Pearl Harbor. Odajući počast svima koji su svoje izgubili svoje živote braneći američki narod, prisjećamo se hrvatsko-američkog mornara nadnarednika Petera Tomicha koji je posthumno odlikovan Medaljom časti američkog Kongresa.

Tog 7. prosinca 1941. kada su neprijateljske snage napale Pearl Harbor, 48-godišnji strojarski časnik po cijenu vlastitog spasio je brojne živote američkih mornara vrativši se u kotlovnicu kako bi spriječio eksploziju. Tomich je uspio u svom naumu i spriječio je eksploziju, ali kada je pokušao napustiti brod već je bilo kasno jer je USS Utah počela tonuti.

U svibnju 2006. kopija Tomicheve Medalje časti uručena je njegovoj obitelji na brodu USS Enterprise u Splitu. Danas želimo odati počast hrvatsko-američkom heroju kojem smo vječno zahvalni”, piše američka ambasada u Zagrebu.

Simptomatično je i to što Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu nije našlo shodnim prisjetiti se Petra Hercega Tomicha koji je bio Hrvat rođen od oca Ante Hercega, obiteljskog nadimka Tomić, i majke Ive Herceg (rođene Tolj) u selu Prologu kraj Ljubuškog, dakle u Bosni i Hercegovini, piše HMS.

U nastavku pogledajte kako izgleda Twitter nalog Veleposlanstva SAD-a u BiH, dakle ni riječi o Hercegu, američkom nacionalnom heroju rođenom u Ljubuškom.

Foto: Printscreen/@@USEmbassySJJ

/HMS/

 

 

spot_img

Najnovije

spot_img