Hrvatski Medijski Servis

VELEPOSLANSTVO SAD-a u BiH: Izbor Željka Komšića je u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom

Foto: Hina/EPA

Veleposlanstvo SAD-a u BiH za Dnevnik.ba je potvrdilo kako izbor Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ne smatra nelegitimnim političkim potezom.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH za Dnevnik.ba je potvrdilo kako izbor Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ne smatra nelegitimnim političkim potezom.

“Gospodin Komšić izabran je na način propisan Ustavom BiH i Izbornim zakonom”, poručeno je portalu Dnevnik.ba kao odgovor na pitanje je li Komšićev izbor legitiman.

Ovime je zapravo Američko veleposlanstvo u Sarajevo i samo negiralo Daytonski mirovni sporazum u njegov aneks 4 koji je aktualni Ustav BiH. Sam Daytonski mirovni sporazum je, podsjećamo, američko političko čedo.

“Neophodno je da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda”, stoji u pisanoj izjavi koju je Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Ovdje podsjećamo cijenjeno veleposlanstvo da je činjenica da jedan narod u Predsjedništvu BiH ima i dva člana i nelegitimna i nelegalna. Nelegitimna je jer on kao nominalno hrvatski član nema hrvatski izborni legitimitet, a nelegalna je jer je riječ o izbornoj prijevari epskih razmjera./HMS/

About the Author
  1. NedjeljkoReply

    Smatram da naše rukovodstvo mora na svim nivoima pojasniti Amerima o čemu se radi.Potrebno je jedinstvo svih stranaka i u tome biti uporan. Plenkoković i Kolinda na svim susretima obavezno pritisnut i Amerikance i Bosance. Ovo je jako ozbiljna situacija kojoj treba ozbiljno prići. Pozdrav domoljubima.

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte