Veleposlanik Turske u BiH: Erdoganova izjava je izmišljena

Veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantirao je navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji, prenosi agencija Anadolija (AA).

Podsjetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor prije dva dana objavili navodnu izjavu premijera Erdogana u kojoj se kaže: “Sad se kunem velikim Allahom da, kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto milijuna Turaka” i da je ta izjava izazvala buru reakcija u regiji, pa čak i reakcije nekih visokopozicioniranih političara, veleposlanik Erginay je za AA demantirao postojanje takve izjave.

“Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu”, kazao je Erginay.

Naglasivši da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika i retorika podjela, Erginay je pozvao krugove i medije koji su u javnosti objavili tu nepostojeću izjavu da budu ozbiljni i odgovorni u svom radu.

Istakavši da objavljivanje sličnih lažnih tvrdnji ne donosi ništa dobro BiH, Erginay je kazao da Turska podržava BiH u cjelini i da je to potvrđeno i tokom nedavnih poplava koje su zadesile zemlju, kada je pomoć Turske dopremana u sve ugrožene regije.

Ukazujući na izvanredne bilateralne odnose Turske i BiH, veleposlanik Erginay je kazao da uvijek ima prostora za njihovo dodatno unapređivanje te dodao da će to i biti zadatak na kojem će raditi i u narednom razdoblju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio sastanak povodom navodne izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, čija točnost još nije potvrđena.

Dodik je u pismu Vučiću ocijenio kako je neophodno da se, kao najodgovorniji nositelji vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vrijeme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

“Uvjereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših dužnosnika Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Posljednje prijetnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH”, naveo je Dodik u pismu, prenosi agencija Tanjug.

Ocijenio je da je posljednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene prijetnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo suglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

Večernji list u izdanju za BiH navodi da je turski premijer na jednom predizbornom skupu izjavio kako bi svako tko na bilo koji način “dirne Bošnjake” protiv sebe imao “100 milijuna Turaka”, istakavši da zato ne treba čuditi “kada turski ratni brod uplovi u Neum”, jer je to znak podrške suverenitetu BiH.

Prvobitno je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. srpnja biti održane pomorske vježbe turske mornarice, ali zasad o tome još nema službeni suglasnosti u Sarajevu.

O svemu se očekuje zvanično očitovanje Turske./Bljesak.info/Al Jazeera Balkans/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije