POVJERENSTVO ZA PRIPREMU IZBORA VIJEĆA MINISTRA

Većinom glasova podržana kandidatura Cikotića za ministra sigurnosti BiH; on kazao da je Armija BiH štitila Hrvate Bugojna

U Velikoj Dvorani Parlamenta BiH održana je sjednica Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministra Bosne i Hercegovine pri Parlamentu BiH.

Zastupnici danas razmatraju prijedlog za imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH (Stranka demokratske akcije – SDA), prenosi Avaz.ba.

Kako je pojasnio predsjedatelj Povjerenstva Halid Genjac (SDA) sjednici je prisustvovao dovoljan broj članova Povjerenstva, njih devet, a povjerenstvo odlučuje prostom većinom glasova.

Članovi Povjerenstva su postavljali pitanja Cikotiću koji je također prisustvovao sjednici.

Član Povjerenstva Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja Cikotiću stavlja na teret protjerivanje Hrvata iz Bugojna u Domovinskom ratu zatražio je od njega odgovore ima li saznanja što se dogodilo s ubijenim jer su pronađeni posmrtni ostaci tri ubijena Hrvata, a ne i 20 ostalih.

Uz konstataciju da je za Hrvate to pitanje svih pitanja, Kožul je zatražio odgovore i o tome je li vođen sudski postupak protiv Cikotića u vezi s tim, ali Cikotić je kazao da je Armija RBiH štitila Hrvate tog kraja te da je tražen prekid borbenih djelovanja između Armije RBiH i HVO-a.

– Armiju RBiH ne možete smatrati odgovornom za protjerivanje, završen je drugostupanjski sudski postupak u tom slučaju koji je pokazao da nije bilo nikakve veze s tretmanom zarobljenih niti nestankom skupine od 23 osobe – kazao je Cikotić.

Također kazao je da nema saznanja da je protiv njega vođen bilo kakav sudski postupak osim što je bio svjedok u dva suđenja jednom u Haagu i drugom u Sarajevu.

Član Povjerenstva Saša Magazinović (SDP) pitao je Cikotića hoće li pitanje migrantske krize promatrati kao humanitarno ili sigurnosno.

– Jeste li za legalne deportacije migranata i da molio bi vas da se osvrnete na plan vašeg prethodnika gospodine Radončića. Na koji način ćete se odnositi prema oni stranim diplomatima koji odbijaju suradnju s našim institucijama – upitao je Magazinović.

Cikotić je odgovorio da se radi o konkretnim pitanjima.

– Pitanje migranata shvaćam kao humanitarno, sigurnosno, ali i svako drugo pitanje. BiH ne može sama riješiti ovo pitanje, a prije svega bez suradnje sa susjedima Srbijom i Crnom Gorom, ali i EU. Ne znam što plan prethodnog ministar u sebi sadrži, niti znam kako je zamišljen plan deportacija. Ne mislim da se deportacijama nešto počinje ili završava. Mislim da je pitanje navodnih lažnih viza tehničke neizvodivo. Što se tiče suradnje s diplomatima, mislim da će to zahtijevati suradnju s diplomatima iz država iz kojih dolaze migranti, ali i onim iz regije i EU – poručio je Cikotić.

Dodao je da suradnja je ključna za rješavanje ovog vrlo kompleksnog pitanja.

Zastupnik Dragan Mektić (SDS) kazao je da ovo povjerenstvo ne treba padati u zablude.

– Tu prije svega mislim na prethodnog ministar Radončića u vezi ovih 3.000 viza. Vizu u DKP-u nemoguće je izdati bez suglasnosti Sarajeva. Dok Služba za poslove sa strancima ne odobri, veleposlanstvo tehnički ne može odštampati vizu. Zato kažem da je to bilo nemoguće uraditi u veleposlanstvu, a ako je bilo urađeno onda je u sprezi sa Sarajevom i Ministarstvom vanjskih poslova BiH, ali ne vjerujem. Možda je bilo pokušaja falsificiranja vize, u smislu da ima pojedinačnih slučajeva da netko falsificira stiker. Ne trebamo se baviti nekim stvarima i ne opterećivati ni sebe ni druge, to je neko spinao, ne znam iz kojih razloga – istaknuo je Mektić.

Zastupnik Magazinović kazao je da nije uobičajeno da na pitanje postavljeno kandidatu za ministra sigurnosti odgovara zastupnik Mektić.

– Ako je to normalno onda imam i ja potrebu odgovoriti– istaknuo je Magazinović.

Zastupnica Edita Đapo ovom prilikom kazala je da je predsjedatelj Povjerenstva Halid Genjac trebao prekinuti zastupnika Mektića.

– Čuli smo jedno predavanje, Mektić nam je objasnio kako se izdaju legalne vize i govorio o nekim spinovima. A ja koliko znam vodi se istraga u Tužiteljstvu BiH i pustimo da urade svoj posao. Gospodin Radončić nije govorio o legalnim vizama – istaknula je Đapo.

Postavila je pitanje kandidatu Cikotiću o suradnji s Fikretom Muslimovićem.

– Njega sam upoznao u ratu, 2015. i 2016. godine počeli smo da surađujemo na izradi jedna pa druge knjige – odgovorio je Cikotić.

Na kraju sjednice većinom glasova Povjerenstvo je preporučila imenovanje Cikotića. Za su glasovala četiri člana Povjerenstva , troje je bilo protiv, a dvoje suzdržanih./HMS/

Najnovije

MINISTAR BOŽINOVIĆ

Raste broj nezakonitih ulazaka migranata u Hrvatsku

- Nakon zatišja tijekom 'lockdowna' koji je bio u cijeloj EU i u našem susjedstvu od trenutka relaksacije mjera i prestanka kontroliranja kretanja migranata...