ISTRAŽIVANJE

Većina Izraelaca smatra da je Netanyahu kriv što nije spriječio Hamasov napad

Čak 80 posto Izraelaca vjeruje da premijer Benjamin Netanyahu mora preuzeti odgovornost za sigurnosne propuste koji su razotkriveni Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja za list Ma‘ariv, čiji su rezultati objavljeni danas.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske, ravnatelj vojnoobavještajne službe i ravnatelj obavještajne službe Shin Beta priznali su da njihove službe nisu uspjele spriječiti napad u kojem je poginulo gotovo 1400 Izraelaca, što je najsmrtonosniji dan u 75 godina izraelske povijesti.

Netanyahuov koalicijski partner, ministar financija Bezalel Smotrich, rekao je također da vladini i sigurnosni čelnici nisu uspjeli zaštititi zemlju, ali Netanyahu još nije otvoreno preuzeo odgovornost.

Netanyahu je ovaj tjedan rekao da u vezi napada 7. listopada postoji puno pitanja i da će “sve detaljno istražiti”.

Čak i većina birača njegove vladajuće stranke Likud, njih 69 posto, smatra da bi on trebao preuzeti odgovornost.

Isto tako, 48 posto ispitanika reklo je da bi bivši ministar obrane Benny Gantz, vođa oporbene centrističke stranke koji se prošli tjedan pridružio vladi nacionalnog jedinstva, bio bolji premijer, u odnosu prema samo 28 posto ispitanika koji to vjeruje za Netanyahua.

Ispitivanje je pokazalo i da 65 posto Izraelaca podržava očekivanu izraelsku kopnenu invaziju Gaze.

Ispitivanje je provedeno 18. i 19. listopada na 510 ispitanika s marginom pogreške od 4.3 posto, navodi Ma‘ariv./Hina/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img