Hrvatski Medijski Servis

Večeras u Ljubuškom o proboju hrvatskih ratnika iz Vukovara

Promocija filma “Štafeta smrti” autorice Nade Prkačin koji govori o proboju hrvatskih ratnika iz Vukovara bit će upriličena večeras u Ljubuškom u hotelu Bigeste s početkom u 20 sati. Dan kasnije film će biti prikazan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, također u 20 sati. U hotelu Mogorjelo u Čapljini promocija je planirana u četvrtak te u kinodvorani u općini Prozor-Rama u petak. I u ovim općinama početak promocije najavljen je za 20 sati.

Promociju organizira Udruga dragovoljaca HOS-a uz potporu ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U dokumentarno-igranom filmu riječ je o proboju manje skupine hrvatskih branitelja s većom skupinom civila iz okupiranih Bogdanovca kod Vukovara 10. 11. 1991. i višestrukom stradavanju branitelja u minskom polju ispod Marinaca. Taj proboj javno je poznat kao “HOS-ova štafeta smrti”, no, kako su u akciji sudjelovali i pripadnici drugih postrojbi, autori su film nazvali “Štafeta smrti”. Film prikazuje njihovu tešku borbu za život kroz sljedećih dvanaest dana na ledu i zimi, bez hrane i vode, kao i bez mnogih dijelova vlastitih tijela.

Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju – na mjestu je poginulo ili dan kasnije umrlo čak njih sedam, dok su četvorica uspjela preživjeti 9, 10 pa čak i 12 dana. Nakon rata od posljedica ranjavanja od četvero preživjelih umrla su još dvojica, dok su danas živi još samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji su ujedno i glavni pripovjedači u filmu. Savez udruga HOS-a organiziranjem ove promocije želi dati svoj doprinos 26. obljetnici slavne akcije “Lipanjske zore” u kojoj su postrojbe HOS-a, uz HV i HVO, dale neizmjeran doprinos toj jednoj od najuspješnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte