Tvrtki ZDI sa sjedištem u MI “Lijanovići”, uplatili 2 milijuna KM poticaja, pa je ugasili

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovo je dobilo negativno mišljenje revizora. Između ostalog, u izvještaju Ureda za reviziju Federacije navode se sumnjivi poticaji za firmu ZDI Široki Brijeg, kojoj je u 2012. i 2013. godini ukupno dodijeljeno preko 2 milijuna maraka, prenosi Hrvatski Medijski Seris.

Nakon dodjele podsticaja, ministar Jerko Ivanković-Lijanović donio je odluku o gašenju ove firme. Inače, prostorije firme su na istoj adresi kao i firma Lijanović, saznaje Federalna televizija.

Radom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nisu nezadovoljni samo revizori. Lijanovićevo ministarstvo nije radilo za boljitak, smatraju i poljoprivrednici i nevladin sektor.

Ministar Jerko Lijanović kaže da iza svega stoji politika: “To je očekivana ocjena. Ne postoji uopće nikakav problem. Izvještaj je naručila politička konkurencija kako bi pokušali diskreditirati sve ono dobro što smo uradili u Ministarstvu. U komentar na taj izvještaj kazali smo da su revizori bili neprofesionalni i politički pristrasni”.

Širokobriješka firma ZDI produkt registrirana je 2010. Od tada do 2013. godine iz proračuna je dobila više od 2 milijuna maraka, nakon čega rješenjem ministra Ivankovića-Lijanovića biva naglo ugašena.

Federalni revizori navode neregularnosti u dodjeli ove pomoći: “Konstatiramo da je navedeni Javni poziv sačinjen na način da uvjete mogu zadovoljiti samo poduzeća ZDI produkt d.o.o. Široki Brijeg i Milkos d.d. Sarajevo, zbog čega se ne može potvrditi transparentnost i opravdanost dodjele sredstava po Prvom javnom pozivu za poticaj izvozu (2.077.133 KM)”.

Navode federalnih revizora, da je kompanija ZDI na osnovu istih uvjeta dva puta dobila poticaje, ministar negira. S druge strane, povezanost ove kompanije s Lijanovićima ne može se negirati. Na to ukazuju dvije stvari. Prva je da se ZDI bavila preradom mesa, po čemu je obitelj Lijanović nadaleko poznata. Druga je adresa ove kompanije navedena u Registru poslovnih subjekata BiH – sjedište u ulici Visoka glavica b.b. Na toj adresi je i sjedište tvrtke Lijanović.

“Firma se nalazi u iznajmljenim prostorijama u firmi Lijanovići, ali ne bi zbog toga trebala biti diskriminirana. Iako možda revizori misle da drugačije. Mislim da bi svi građani unutar Federacije trebali imati ista prava, jer vladavina prava nam je ključ za ekonomski razvoj”, kazao je ministar Lijanović, kako prenosi FTV.

Kompanija ZDI Produkt bila je i predmet istrage Tužiteljstva BiH, SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog utaja i prevara u povratu PDV-a. Sustav stvaranja dugova po osnovu poreza i doprinosa, pa onda gašenje, primijenjen je kod mnogih kompanja koje su poslovale s Lijanovićima. Ministar bi vjerovatno i takvo nešto nazvao diskriminacijom.

Najnovije

NAORUŽAVANJE

MUP Republike Srpske nabavlja tisuću automatskih pušaka i dva drona “Gavran-ubojica”

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske namjerava početkom sljedeće godine nabaviti 1044 automatske puške i dva drona "Gavran-ubojica". Ovo je navedeno u "povjerljivom" dokumentu MUP-a RS...