VATROGASCI: Notre-Dame se neće srušiti

Strašan požar zahvatio je večeras parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Vatrogasci kažu da nisu sigurni da će požar biti ugašen. “Nismo sigurni hoćemo li moći ugasiti vatru”, kazao je zapovjednik francuskih vatrogasaca Jean-Claude Gallet.

Naknadno su objavili kako je struktura katedrale ipak spašena te kako se neće urušiti. “Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja”, kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP.

“Strašan požar”, rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

Pokušaj spašavanja umjetničkih djela

Vatra koja se širi iznimno brzo zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 18:50 na skelama krovišta, a početkom večeri srušio se toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

“Sve se ruši”, kazao je jedan policijski časnik.

Simbol Pariza

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa “Zvonar crkve Notre-Dame”.

“Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre-Dame”, rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju.

“Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza.”

“Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu”, rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova.

Notre-Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture.

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

“Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (…) ovo je istinska tragedija”, rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo.

UNESCO je tvitao kako “pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa”./HMS/

Najnovije