Hrvatski Medijski Servis

Vatikan će dopustiti oženjenim muškarcima da postanu svećenici?

Foto: EPA

Vatikan je sugerirao da je spreman za novu debatu o mogućnosti zaređivanja žena i oženjenih muškaraca, piše Guardian.

U dokumentu objavljenom u petak problem zaređivanja oženjenih muškaraca ne navodi se eksplicitno, ali Vatikan poziva katoličke biskupe koji rade u području Amazone da “hrabro razmisle o mogućim načinima širenja utjecaja crkve u toj regiji”.

Vatikan u dokumentu također poziva biskupe da razmotre ulogu žena u području Amazone te crkvene dužnosti koje bi one mogle obnašati, “uzimajući u obzir središnju ulogu koju žene danas imaju u amazonskoj crkvi”.

Kardinal Lorenzo Baldisseri izjavio je da crkva ovim dokumentom ne iznosi “službenu deklaraciju” o ulozi oženjenih muškaraca i žena u svećeničkoj službi, ali otvoren je prostor za debatu.

“Plač tisuća ljudi koji ne mogu ići na nedjeljne mise”

“Govorimo o svećeničkoj službi – postoje mnogi njeni oblici. Ostavljamo mjesta za raspravu. Ne pokušavamo isključiti nijednu mogućnost”, rekao je Baldisseri, glavni tajnik biskupske sinode. Citirao je papinu izjavu da crkva treba “ostaviti prostor za žene na svakoj razini”, dok se u isto vrijeme treba pridržavati službene doktrine koja brani ženama i oženjenim muškarcima zaređivanje za svećenstvo.

Analitičari su protumačili dokument od 14 stranica kao otvaranje mogućnosti da im crkva dopusti zaređivanje, barem u amazonskom području. U dokumentu se naglašava “plač tisuća ljudi koji nemaju mogućnost sudjelovanja u nedjeljnim misama zbog nedovoljnog utjecaja Crkve u regiji”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte