VANDA BABIĆ DOBILA GRB GRADA ZADRA: Moja vječna inspiracija promicanje je hrvatske kulturne baštine Boke kotorske

Grb grada Zadra – prof. dr. sc. Vanda Babić ovogodišnja je dobitnica Grba grada Zadra za uzorne uspjeha i rezultate postigne u području znanosti i promicanja kulturne baštine grada Zadra. Prilika je to svakako za kratki razgovor za Hrvatski medijski servis.

Profesorice Babić što Vam znači ova nagrada?

Jako sam radosna što sam ovogodišnji laureat i dobitnik Grba grada Zadra. Ugodno je kad netko prepozna tvoj rad i još ga vrednuje. Ponos i čast je kada to priznanje dobiješ od Grada u kojemu svakodnevno djeluješ, živiš. Dakako godi, ali i obvezuje. Dugo i neprestano promičem važnost naših autohtonih područja i hrvatske kulture koja je, svidjelo se to nama ili ne, temelj naše vlastitosti i nacionalnog koda. Pa mi se imamo s toliko toga hvaliti i kada bismo posložili ljepotu i raznolikost kulture Hrvata Bosne, Hercegovine i Boke mi bismo dobili razglednicu koju malo koji narod u Europi ima. Zato, činjenica da gradski oci prepoznaju, cijene i skrbe o temeljima naše kulture izvan današnjih državnih granica me čini sretnom, ali me i pokreće da svoja nastojanja nastavim brže, bolje, jače. Malo kome nije poznata moja sljubljenost s Bokom koja je moj izvor iz kojeg potječem no jednako cijenim i vezana sam za hercegovačku škrtu zemlju i srednjobosanske srednjovjekovne samostane u kojima je duša Hrvata. Grb Grada sam dobila jer neumorno i vjerojatno mnogima i dosadno promičem hrvatski kulturni kod Boke, animiram i potičem naše ljude da svojim okom dožive Zaljev svetaca i hrvatske kulture pa potom o tome govore, pišu, polemiziraju. Kad ušutim ostat će moje knjige, antologije, pjesme, romani, jer sve što radim satkano je od niti Bokokotorskog zaljeva i s tim se ponosim. Često sam bila „crnogorski Hrvat“, onaj netko manje vrijedan od Hrvata iz današnjeg graničnog kruga no dok god se o tome na taj način i tako govori moja misija je opravdana kao i dok god izvorišna hrvatska kultura u Boki ili Bosni i Hercegovini ikome smeta što nažalost nije rijetkost već čini mi se učestala navada.

U jednu ruku ovo je nagrada i HKD-u Napredak, čija ste dopredsjednica u Zadru i istaknuta članica zadnjih deset godina ?

Dakako, ovo je nagrada i HKD Napredak koji u svojim osnovnim postulatima ističe svoje, a poštuje Drugog i drugačijeg što se može vidjeti u bogatom i dugogodišnjem Napretkovu djelovanju u Bosni i Hercegovini. Ako govorimo o sadašnjem vremenu, uz one koje su dobro radile, ne mogu ne istaknuti neke podružnice u BiH HKD Napredak Glavnu podružnicu Mostar, Vitez koji je neumoran u svojim aktivnostima, Žepče koje se nameće svojim aktivnostima i projektima, kao i Ljubuški, Kiseljak…

Posebno smo ponosni što je prof. dr. Franjo Topić, naš počasni predsjednik koji je prije trideset godina zajedno s brojnim članicama i članovima obnovio HKD Napredak, podigao ga i izgradio u prašini strašnog rata koji je u Sarajevu bio toliko zao da sama priča izaziva nelagodu, dobio prestižnu talijansku nagradu „Kardinal Crescenzio Sepe, i to za njegovo zauzimanje za mir i zaštitu katolika od dramatičnih etničkih i vjerskih čistki u Bosni i Hercegovini. Ovaj čin zaslužuje posebno poštovanje i pijetet od svih nas prema čovjeku koji je gradio hrvatsko društvo pokušavajući u nevremenima sačuvati ono najvažnije, čovjeka! Danas je vrijeme kada upravo to ljudsko nije na cijeni ili ima cijenu, a trebalo bi biti neprocjenjivo, pa kad promatramo HKD Napredak u gore navedenom kontekstu možemo reći da nas ipak ima i da smo povezani te zajedno sa Središnjom upravom činimo Napretkov kotač koji hrvatski kulturni kod u kružnici povezuje od Kotora, do Mostara, preko Splita, Zadra do Sarajeva i dalje te novim i promišljenim projektima pronosi hrvatski duh, ponos i tradiciju. Svi se nadamo da će novo vodstvo i nova Središnja uprava HKD Napredak zadržati taj kurs, ali i donijeti potrebnu novu svježinu, projekte i ideje.

Što trenutno pripremate. Boka je Vaša neiscrpna inspiracija ?

Prije svega promicati hrvatsku kulturnu baštinu Boke u svakom gradu i u svakom mjestu sve dok ta odrednica ne postane sama po sebi razumljiva. Očekujem i hrvatsko izdanje knjige Boka kotorska, Zaljev svetaca i hrvatske kulture koja je izazvala veliku pažnju i zanimanje pa traži novu nakladu. U pripremi je nekoliko projekata koje zajedno rade Napretkove udruge i Podružnice. Osim osnovnog posla kojim se bavim i koji je zahtjevan, priželjkujem svoj ukoričeni roman no najvažnije držim uvezivanje naših ljudi u koloplet koji će nas kao narod konačno povezati kao uže, dakle neraskidivo jer ako je duša svakog Hrvata u Bosni i Hercegovini, srce je u Boki. Jasno, pitat ćete me gdje je glava. Posve prirodno i razumljivo, u Zagrebu, zna se!/B. G./HMS/

Najnovije