UZNEMIRUJUĆI SNIMAK Nadzorne kamere snimile ubojstvo iračke Tiktokerice

Iračka TikTok zvijezda, poznata stotinama tisuća online sljedbenika kao Om Fahad, ubijena je u kasnonoćnom napadu ispred svoje kuće u četvrti Zayouna u istočnom Bagdadu.

Snimka nadzorne kamere snimila je napad u petak, pokazujući napadača u tamnoj odjeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla, hoda prema crnom terencu i puca u TikTokericu koja je sjedila unutra.

Formiran tim koji će istražiti okolnosti ubojstva

Prema Al Jazeeri, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je formiralo tim koji će istražiti okolnosti ubojstva. Om Fahad, čije je pravo ime Ghufran Savadi (Sawadi), bila je popularna na TikToku, a imala je gotovo pola milijuna pratitelja te je dijelila videozapise na kojima pleše uz pop glazbu.

U veljači 2023. sud ju je osudio na šest mjeseci zatvora koji je utvrdio da njeni videozapisi sadrže “nepristojan govor koji podriva skromnost i javni moral”, a neki od njenih videa imali su više od milijun pregleda.

Još pet kreatora online sadržaja također je tada dobilo zatvorske kazne do dvije godine, a protiv ostalih su pokrenute istrage.

To se dogodilo nakon što je iračko Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju 2023. pokrenulo odbor za otkrivanje “opscenog i ponižavajućeg sadržaja” koji su na internetu objavili utjecajni ljudi poput Fahad. Prema iračkom Ministarstvu unutarnjih poslova, tako bi očuvali “moral i obiteljsku tradiciju” u iračkom društvu.

Nije jedini slučaj

Također su stvorili i internetsku platformu na kojoj su irački korisnici prijavljivali svaki takav sadržaj. Vlasti su u to vrijeme tvrdile da je javnost pozdravila platformu i zabilježili su desetke tisuća prijava. Naime, Om Fahad nije prva iračka influencerica koji je upucana usred sve većeg gušenja sloboda na internetu.

Noor Alsaffar (23), TikTokerica sa stotinama tisuća pratitelja, ubijena je u rujnu 2023, a Tara Fares, 22-godišnji model i influencerica, ustrijelili su naoružani napadači 2018. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img