Hrvatski Medijski Servis

UZNEMIRUJUĆE Prosvjednik u Parizu ostao bez ruke u krvavom sukobu s policijom

Foto: Screenshot/Index

Današnji prosvjedi Žutih prsluka u Parizu pretvorili su se u nasilni obračun s policijom, a oko 13 sati izbio je sukob pred Narodnom skupštinom. Jedan od prosvjednika u obračunu je ostao bez ruke, piše Le Parisien. I nakon ovog događaja nastavljaju se žestoki okršaji prosvjednika i policije.

Le Parisian javlja da je mladić koji je ostao bez ruke fotograf iz redova Žutih prsluka te da ozlijedila eksplozija policijske granate. Evakuiran je s desnom podlakticom u debelim zavojima i uzrok tako teške ozljede zasad se službeno ne zna. Gotovo mu je otkinuta desna ruka, prenosi Index.hr.

No, jedan od svjedoka koji je snimio incident tvrdi da je stradao od granate koje policija koristi za suzbijanje nereda i kojima je pokušala spriječiti nadiranje prosvjednika prema Narodnoj skupštini.

“Žrtva je fotoreporter i pripadnik Žutih prsluka koji je snimao ljude koji se pokušavaju progurati do Narodne skupštine”, kazao je Cyprien Royer.

“Jaukao je od boli, više nije imao prste i veći dio ručnog zgloba”, dodao je.

Policija je potvrdila da je jedan prosvjednik ozlijedio ruku te da su se za njega pobrinuli vatrogasci. U policiju je privedeno 10 ljudi.

Prosvjedi su počeli sredinom studenoga zbog planova za povećanje poreza na gorivo a uskoro su prerasli u nezadovoljstvo zbog sve lošijeg životnog standarda i povećanja troškova života, sve veće nejednakosti i jaza između bogate elite i radničke klase u kojemu je srednja klasa, kako su istaknuli “žuti prsluci” i njihovi pobornici, posve iščeznula.

Svake subote na ulice gradova izlazili su deseci tisuća prosvjednika diljem Francuske.

Vlada je prošli tjedan upozorila da se policija u slučaju nasilja neće ustručavati koristiti oružjem poznatim kao ‘Flash Ball’ nakon što je to odobrio najviši francuski administrativni sud.

Riječ je o specijaliziranom obrambenom ručnom oružju, poznatom po francuskom akronimu LBD (“lanceur de balle de défense”), odnosno Flash Ball po proizvođaču tog oružja.

Flash Ball je osmišljen u Francuskoj za suzbijanje uličnih nereda i borbu protiv ‘urbanog nasilja’. Najnoviji model LBD40 ispaljuje ‘projektile’ od pjene teške 95 grama promjera 40 mm, koji su efikasni na udaljenosti do 30 metara.

To streljivo ne bi trebalo biti smrtonosno, ali su posljednjih mjeseci njime teže ozlijeđeni brojni prosvjednici – prošlog tjedna jedan je prosvjednik u Bordeauxu pogođen u sljepoočnicu i nakon toga je pao u komu.

Flash Ball je izumljen početkom devedesetih godina, a najnoviji model LBD40 smatra se dosad najsigurnijom varijantom.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte