Pelješac: Ulice preplavljene bujicama blata, mještani brane kuće

Danas su tijekom dana u većem dijelu Dalmacije pale obilne količine kiše. Podaci DHMZ-a pokazuju kako je u zadnja 24 sata najviše kiše palo na splitskom aerodromu Resnik, čak 130 mm. U Splitu (Marjan) je izmjereno 102.8 litara kiše, a u Šibeniku 105.3 litre kiše po kvadratnome metru.

Zbog obilne kiše ponovno je nastao kaos na Pelješcu – došlo je do poplava i bujica na cestama, a blato i mulj stvaraju velike probleme mještanima. Mještani se danonoćno bore s vodom koja prodire u njihove kuće,javlja Index.hr.

Mještani strahuju od nove kiše koja je najavljena pa mole sve nadležne institucije da izađu na teren i odmah počnu sa sanacijom.

Odroni koji se spuštaju s vrha brda i prolaze kroz naselje Trstenik slijevaju se u more. Jedna od najljepših plaža je uništena i na njoj se stvorio ogroman nasip kojeg su nazvali ‘Crni Rat’, piše DuList. Šteta se okvirno procjenjuje na najmanje 100 000 kuna. Središnji dio Pelješca nakon sinoćnjeg nevremena velikim odronom zablokirao je i onemogućio za promet državnu cestu Ston – Orebić kod Tabora.

Podsjetimo, prije točno tjedan dana jaka kiša koja je pala na području Trstenika na Pelješcu prouzročila je bujicu blata, debla i kamenja. Blato i voda zatrpali su ulice te su na brojnim kućama i automobilima prouzročili materijalnu štetu.

Bujice koje nose blato i mulj, vjerojatno, su posljedica ljetošnjih požara,kada je uništen znatan dio šumskog pokrivača Pelješca./HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...