VAREŠ

Uz rudnik olova, cinka i barita iskapat će se krom vrijedan stotine milijuna eura

Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske, rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima, a njegove riječi posljednjih se godina potvrđuju.

Razna istraživanja inozemnih tvrtki sve češće govore o bogatstvu u utrobi naše zemlje. Najviše medijskog zanimanja priviklo je istraživanje tvrtke Eastern Mining, koja u dvije godine planira otvoriti rudnik olova, cinka i barita na području Vareša. Međutim, kako sada stvari stoje, to nije jedini rudnik koji će u kratkom vremenu biti otvoren na području ove općine.

Ministarstvo gospodarstva Zeničko-dobojske županije raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine kroma na području Duboštica – Tribija, općina Vareš. Istražno-eksploatacijsko područje Duboštica – Tribija čini jedno područje površine oko 1063 ha. Kako se navodi u pozivu, koncesionaru se pruža mogućnost realizirati projekt zasnovan na predmetu koncesije, i to istraživanje i eksploatacija mineralne sirovine kroma na navedenoj lokaciji te se tako omogućava značajna realizacija proizvodnje za ekonomski i gospodarski razvoj Zeničko-dobojske županije i Bosne i Hercegovine. Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju domaće i strane pravne osobe koje su registrirale tvrtku u Bosni i Hercegovini i imaju registriranu djelatnost iz područja građevinarstva i/ili rudarstva. Vrijeme koncesije je 30 godina, ali je koncesionar dužan početi s istraživanjima u roku od jedne godine od dana potpisivanja ugovora o koncesiji.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 7. kolovoza 2020. godine. Krom je kemijski element šeste skupine periodnoga sustava elemenata, vrlo tvrd, srebrnobijeli metal plavkasta odsjaja koji se može polirati (uglačati) do visokoga sjaja. Nema mirisa ni okusa, a podatan je za kovanje. U dodiru s kisikom, zrakom ili vodenom parom prevlači se vrlo tankim slojem oksida otpornim na koroziju. Nije topljiv u dušičnoj kiselini i zlatotopci, sporo se otapa u hladnoj klorovodičnoj i sumpornoj kiselini, a u vrućima puno brže. Na povišenim temperaturama reagira s mnogim nemetalima. Daje zelenu boju smaragdu, a crvenu rubinu. Nije otrovan, ali su otrovni njegovi spojevi, posebice kromna kiselina i alkalijski dikromati./Večernji list BiH/HMS/

Najnovije

DOBRI DUH

Mostarac Džemo trčao do Međugorja na blagdan Velike Gospe

Dobri 'duh' Mostara Džemal Kasumović na blagdan Velike Gospe odlučio je trčati od Mostara do Međugorja, gdje danas pristiže veliki broj hodočasnika. Džemo je...