Hrvatski Medijski Servis

UTJECAJ TURSKE NA BiH Njemački “Die Welt” o Erdoganizaciji Balkana

Foto: AFP

Turska ulaže mnogo novca da bi podržala islam u Bosni i Hercegovini te da bi ponovo izgradila svoju osmansku baštinu. Međutim, Turska ne samo da financira džamije, nego investira u energetski sektor, infrastrukturu, banke i telekomunikacijski sektor. Radi se o utjecaju i moći”, piše autor članka pod nazivom “Erdoganizacija Balkana” koji je objavljen u njemačkom listu “Die Welt”.

“Turska državna organizacija za razvoj „TİKA” je uložila 70 milijuna eura u ovu osiromašenu zemlju. Organizacija ima svoje sjedište u Sarajevu, samo pet minuta hoda od Careve džamije. Ova organizacija je implementirala preko 850 projekata u BiH. ‘Želimo samo pomoći i provesti naše projekte neovisno o etničkoj pripadnosti ili religioznim uvjerenjima ljudi’, govori Omer Faruk Alimci, voditelj organizacije. Ali Turska nije ni u prvih pet kada je riječ o poslovnim partnerima i drugim investitorima u BiH. To se s jedne strane može i drugačije shvatiti: Turska dosta polaže na islam, jer zemlji ekonomski ne mogu puno ponuditi, prenosi Deutsche Welle.

Iz Bruxellesa ovakvu situaciju promatraju s brigom, jer regija u budućnosti treba pristupiti  Europskoj uniji”, piše autor teksta Krsto Lazarević i nastavlja:

“U BiH vlada liberalni islam. Hoće li se to promijeniti zbog utjecaja Turske? Ultranacionalistička stranka BPS je jednostavno kopirala logo AKP-a i preuzela neke sadržaje ove stranke. Na popisu stanovništva 2013. godine 50,7 posto stanovništva se izjasnilo da su islamske vjeroispovijesti. Time je BiH prvi puta u povijesti postala država većinskog muslimanskog stanovništva. Mnogi od njih su razočarani. Prema njihovom mišljenju, Zapad dijeli odgovornost za masakr u Srebrenici.

Jedan čovjek upravo od toga pokušava profitirati. On je u svibnju  posjetio Sarajevo i tamo održao predizborni skup. Sa kritikama u Sarajevu, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, nije morao računati. Bošnjački član Predsjedništva BiH i najmoćniji bošnjački političar u zemlji ga je na predizbornom skupu predstavio tako što je rekao da ga je ‘Bog poslao na zemlju’ i time uzdrmao sekulariste, Srbe, Hrvate i prozapadne snage u zemlji.

Alija Izetbegović i Erdogan su obojica pod utjecajem učenja ‘Muslimanske braće’, sjedili su u zatvoru zbog svog angažmana na polju političkog islama i obojica su stvorili moćne stranke u čijem je centru politički islam – AKP u Turskoj i SDA u BiH.

Na turskoj državnoj televizija TRT trenutno se prikazuje i serija pod nazivom „Alija”, u kojoj se slavi život Alije Izetbegovića, bez da se suzdržava od uznemirujućih povijesnih činjenica.

Koliko je duga Erdoganova ruka, na svojoj koži je osjetio i učitelj Mehmed Bajraktarević, koji je radio kao voditelj dječjeg zbora”Sultan Fatih”. Njega je pozvao turski veleposlanik u Sarajevu i javio mu da više neće upravljati ovim zborom , jer je optužen da je pripadnik Gulenovog pokreta, kojeg Erdogan krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine.”

“Od tada Bajraktarević nema posla”, zaključuje autor teksta, prenosi DW.com./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte