ODBACILI REZOLUCIJU ZD PARLAMENTA BiH

USVOJILI ZAKLJUČKE: “Neprihvatljive proslave poput Bleiburga od strane vlasti RH”; “Bošnjaci nisu postojali kao nacija”

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Parlament RS usvojio je 20 Zaključaka koje su predložili klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i zastupničke grupe “Nezavisni poslanici”.

Za usvajanje Zaključaka glasovala su 52 zastupnika od 53 prisutna, dok suzdržanih i protiv nije bilo.

Pročitajte zaključke:

1. Narodna skupština Srpske odbacila je večeras Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj 15.05., 19.05. i 20.05. 2020. godine.

2. Konstatiramo da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

3. Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sustavan genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio službeni državni projekt NDH.

4. Konstatiramo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je službeno provodila sustavno iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

5. Nepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Židovi , Romi i antifašisti.

6. Narodna skupština poziva sve u BiH da povijesne činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

7. Srpski narod je bio nositelj antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regiji. Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost čuvati sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.

8. U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

9. Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo 5 godina od usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sjećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucionalni kapacitet kao i javno iskazana volja u Republici Srpskoj i Republici Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.

10. Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

11. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt Zakona o Danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

12. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremi nacrta ovog Zakona uključi stručne suradnike iz Akademije znanosti i umjetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

13. Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorificiraju poraženi fašisti iz Drugog svjetskog rata. Neprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput “Bleiburga” od strane vlasti Republike Hrvatske.

14. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.

15. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje netočne konstrukcije i spekulacije vezane za dio dokumentacije iz Јasenovca.

16. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u suradnji s Muzejom Holokausta u Washingtonu značajan dio dokumentacije iz Jasenovca snimljen i na suvremeni tehnički način osigurani putem mikrofilmovanja i konzervacije.

17. Narodna skupštine Republike Srpske formirat će parlamentarno izaslanstvo koje će posjetiti Muzej Holokausta u Washingtonu i uvjeriti se u stanje dijela Јacenovačke građe koja se tamo nalazi.

18. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u suvremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

19. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i koja je utvrdila stanje jasenovačke građe.

20. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”./HMS/

Najnovije

SARAJEVO

KONAKOVIĆ – SZIJJARTO: Mađarska želi ubrzanje europskog puta BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjártom, s kojim...