Ustavni sud FBiH o Listi kandidata sudaca na sjednici 17. rujna

Ustavni sud Federacije BiH bi na sjednici, zakazanoj za 17. rujna, trebao razmatrati Listu kandidata za poziciju sudaca u tom sudu, koju je na posljednjem redovitom zasjedanju usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), saznaje Fena u Ustavnom sudu.

Procedura izbora i imenovanja sudaca u toj visokoj sudskoj instituciji podrazumijeva da se Lista kandidata, nakon njenog utvrđivanja u VSTV-u BiH, upućuje Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Inače, u procesu izbora i imenovanja sudaca Ustavnog suda sudjeluje najviša izvršna i zakonodavna vlast Federacije BiH, te VSTV BiH, kao i sam Ustavni sud FBiH. Prema utvrđenoj proceduri, VSTV BiH raspisuje i provodi natječajnu proceduru te pravi listu kandidata, koju dostavlja Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o predloženoj listi kandidata, VSTV utvrđuje konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz suglasnost potpredsjednika FBiH, imenuje suce, te odluku o tome dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih izaslanika.

Popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktualna nakon odlaska u mirovinu, navršavanjem 70 godina života sudaca – Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tijekom 2016. godine, te suca Šahbaza Džihanovića, koji je u umirovljen u lipnju 2019. godine./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BUNDESLIGA

Bayernu derbi u Dortmundu, Bavarci na +7

Aktualni njemački prvak Bayern napravio je veliki korak ka osvajanju novog, 30. naslova, a osmog zaredom, minimalnom 1:0 pobjedom na gostovanju kod najbližeg pratitelja...