HERCEG ZADOVOLJAN

Ustavni sud FBiH konačno presudio da Sarajevo mora prestati pljačkati ostatkak FBiH po osnovi prihoda od PDV

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da promjenom pondera (dva) Sarajevskoj županiji nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Komentirajući ovu presudu koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čije su izmjene godinama tražile sve ostale županije u FBiH, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg izjavio je za Fenu kako je Sarajevo neopravdano bilo u povoljnijemu položaju u odnosu na sve druge prostore u Federaciji te da je sada njegovo argumentirano nastojanje konačno i sudski potvrđeno što će, ocijenio je, donijeti boljitak cjelokupnoj Federaciji.

– Činilo mi se ponekad kako sam bio poprilično usamljen u javnomu prostoru kada govorimo o ovoj problematici. Da budem do kraja izravan, raduje me što su i kolege iz drugih županija konačno otvorili oči i u ključnomu trenutku javno progovorili. Pokazali smo zajednički kako više nijedna županija, osim one privilegirane, ne pristaje na ovako diskriminirajuće zakonske odrednice – poručio je Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNŽ izgubio gotovo jedan i pol godišnji proračun.

– To je novac kojim smo, kroz proteklih petnaest-šesnaest godina, mogli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još i snažnije poboljšati materijalne statuse naših proračunskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone, prometno povezivanje, potom u prosvjetu, znanost, kulturu i šport… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnoga suda FBiH i očekujem žurnu primjenu usvojenih i, evo, sudski potvrđenih izmjena predmetnoga zakona jer raspodjela javnoga novca ne smije više biti diskriminatorna i u korist samo jednog administrativnog prostora u FBiH, što je bila odlika i bivšeg sustava odnosno bivše države – ocijenio je Herceg.

Podsjećamo, da je samo po nekim procjenama zahvaljujući koeficijentu 2, Sarajevski kanton oštetio druge kantone i županije za više od dvije milijarde KM. Najviše je oštećen Tuzlanski kanton koji je trebao imati veće prihode od PDV-a od Sarajevskog kantona, a što nije slučaj.

Naime, ključni kriterij pri raspodjeli prihoda jest broj stanovnika, površina teritorija te broj školske djece. Sarajevo ima samo više školske djece. Otkako je 2006. pa sve do uveden sustav prikupljanja te zatim i raspodjele poreza na dodanu vrijednost, koji predstavlja temeljni prihod svake razine vlasti, prikupljeno je i podijeljeno kantonima i županijama odnosno općinama u federalnom entitetu oko 20 milijardi KM ili točnije, 19,96 milijardi KM. Od tog ukupnog iznosa, više od četvrtine otišlo je Sarajevskom kantonu – čak 5,75 milijardi KM. Polovina toga novca trebala je završiti u proračunima drugih kantona i županija i općina. Nije samo šteta nanesena Tuzlanskom kantonu. Osim Hercegbosanskoj županiji, Bosansko-podrinjskog kantonu i Posavskoj županiji, koji su također imali veće pondere, odnosno koeficijente od drugih kantona i županija, u manje-više istom položaju su i gotovo sve druge županije i kantoni.

Tako je najviše novca Sarajevo praktično otelo županijama i kantonima sa sjedištem u Zenici, Bihaću, Travniku, Mostaru, Širokom Brijegu. Sada će se konačno ta praksa i nepravda ispraviti./M.L./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...