Ustavni sud BiH ponovo će analizirati je li provedena presuda u slučaju “Ljubić”

Ustavni sud BiH uskoro će ponovo razmotriti provedbu presude iz 2016. godine po tužbi koju je podnio Božo Ljubić tražeći ocjenu ustavnosti postojećeg izbornog zakona, najavila je danas predsjednica tog suda Valerija Galić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako je Tužiteljstvo BiH tražilo očitovanje Ustavnog suda o provedbi presude kojom je protivnim ustavu proglašen način izbora izaslanika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, prenosi Hina.

Ustavni je sud u sklopu te presude također konstatirao kako je konstitutivnost naroda “natkrovljujuće načelo” kojim se treba voditi pri uspostavi svih tijela vlasti u zemlji što je Ljubiću i političkim strankama s hrvatskim predznakom poslužilo kao osnova za zahtjev da ga se mora poštovati i kod izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH je kazneno djelo za koje se može dobiti do pet godina zatvora.

Galić je danas podsjetila kako se prema posljednjoj analizi Ustavnog suda iz srpnja 2023. godine presuda u slučaju “Ljubić” vodila kao neprovedena no sada će uslijediti nova procjena i to zbog činjenice da je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt temeljem svojih ovlasti intervenirao u izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH i time proveo i odluke koje se mogu vezati uz presudu iz 2016. godine.

Sam Schmidt je nakon toga tvrdio kako je njegovim odlukama iz listopada 2022. godine presuda u slučaju “Ljubić” provedena no sam Božo Ljubić na stajalištu je kako to nije slučaj jer se izborni zakon mora promijeniti ne samo u dijelu koji se odnosi na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH nego i na izbor članova Predsjedništva BiH.Uz to u klub izaslanika federalnog doma naroda i Doma naroda Parlamenta BiH i dalje se biraju izaslanici na izborima izabrani bošnjačkim glasovima.

One koji tvrde drugačije Ljubić je u jednom intervjuu nazvao “neznalicama”.

“Ustavni sud će provesti temeljitu analizu i utvrditi je li ta odluka (u slučaju ‘Ljubić’) izvršena”, kazala je Galić potvrđujući kako je i Tužiteljstvo BiH nedavno zatražilo očitovanje Ustavnog suda o tome je li ta odluka provedena.

Dodala je kako će o procjeni Ustavnog suda biti informirao i Tužiteljstvo BiH kao i javnost no istaknula je kako je za sve to potrebno vrijeme./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img