Sve vijesti

HNK MOSTAR

Uspješna premijera „Staklene menažerije“

Nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, „Staklena menažerija“, premijerno izvedena sinoć, 6. studenoga u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, oduševila je publiku koja je glumce ogromnim i dugotrajnim pljeskom nekoliko puta vraćala na naklon, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predstavu je režirao Ivan Planinić po istoimenom dramskom tekstu američkoga pisca Tennesseeja Williamsa. Građanska je to drama smještena u dom američke obitelji Wingfield, u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’Connor.

U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević i Ivan Skoko. Dramaturg je Dragan Komadina, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sandra Milavić, autor glazbe Nikša Marinović, oblikovatelj svjetla Alen Marin i oblikovatelj zvuka Luka Gamulin.

Jelena Kordić Kuret izrazila je veliko zadovoljstvo činjenicom što HNK Mostar postavlja dramski tekst jednog američkog klasika:

„Meni je osobno drago da naša kuća napokon postavlja Tennesseeja Williamsa zato što se radi o piscu čija djela nikad neće zastarjeti. On u svojim dramama govori o surovosti jednog društva prema svima onima koji su drukčiji, a njegovi likovi po poimanju tog društva jesu drukčiji. Kao takvi su neshvaćeni, neprihvaćeni i odbačeni, zbog čega su, u konačnici, neostvareni ljudi, puni trauma, krivnje i užasno usamljeni u svojoj boli. Nažalost, to su fenomeni koji snažno odjekuju u današnjem svijetu i u kojima se svi možemo prepoznati. Za nas glumce igrati ovakve likove zbog svega navedenog poticajno je, izazovno i jako zahtjevno. Tennessee Williams zadire duboko u utrobu i dušu svojih junaka čupajući iz njih sva njihova emotivna previranja koja na van izlaze kao Munchov ‘Krik’. Njegova djela to i jesu – krik modernog čovjeka i zato će Tennessee Williams ostati svjež i inspirativan za sve ljude u teatru. Drago mi je što smo i mi to prepoznali i zahvaljujući autorskom timu na čelu s redateljem Ivanom Planinićem, u ovim za nas neuobičajenim okolnostima, napravili predstavu koja će obogatiti naš repertoar, a mislim kako smo otišli i stepenicu više u čitanju ovog komada. Naravno, na kraju je uvijek na publici i njihovom doživljaju“, kazala je Jelena Kordić Kuret.

Reprizne su izvedbe 7., 11. i 13. studenoga u 20 sati i sve su rasprodane. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RUSIJA

U dijelovima Sibira izmjereno minus 50 stupnjeva Celzijusa, Moskva pod snijegom

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stupnjeva Celzijusa, dok su mećave prekrile Moskvu u rekordnim snježnim padalinama i poremetile letove zbog...