USORA Proglašeno stanje prirodne nesreće, pod vodom kuće, ceste, poduzeća, sportski kompleks, Žabljak odsječen

Jučer i danas općinu Usora zadesilo je veliko nevrijeme praćeno obilnim kišnim padalinama i visokim vodama. Protekle noći uslijed nabujalosti rijeke Usore, na više mijesta došlo je do njenog izlijevanja koja su činila veliku materijalnu štetu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz Općinske civilne zaštite navode da su u skladu s mogućnostima pružali pomoć na ugroženim područjima.

Izlijevanjem rijeke Usore iz svog korita došlo je do plavljenja više gospodarskih objekata na području industrijske zone u Žabljaku, gdje je pričinjena velika materijalna šteta, te je na području Alibegovaca i Makljenovca poplavljeno desetak obiteljskih kuća, kao sportski kompleks.

Zbog obilnih voda bio je prekinut i cestovni promet na više lokalnih prometnica, a najveća šteta nastupila je na privremenom mostu na rijeci Usori. Naime, uslijed velike vode rijeke Usore, došlo je skore do potpunog uništenja mosta, te je sada odsječena komunikacija između naselja Žabljak i ostatka općine Usora. Kao veza koriste se prometnice preko Jelaha, općine Tešanj i naselja Vila, općine Doboj. Poplavljena su i izvorišta pitke vode pa stanovništvo općine Usora ne koristi vodu iz lokalnih vodovoda.

Članovi općinskog stožera civilne zaštite Usora na čelu sa zapovjednikom, Zvonimirom Anđelićem i pripadnicima jedinice civilne zaštite, obilazili su poplavljeno područje, kako bi se uvjerili u razmjere elementarne nesreće, poduzimali i naređivali nužne mjere u cilju sprećavanja nastanka težih poslijedica i uspostave prometa u dijelovima općine, gdje je to bilo moguće, navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zapovjednik općinskog stožera civilne zaštite sazvao je hitnu sjednicu, radi poduzmanja nužnih mjera na sanaciji stanja nastalog djelovanjem elementarne nesreće. Stanje prirodne nesreće proglašeno je za cijelokupno područje općine Usora, koju je zahvatila poplava izlijevanjem iz svojih korita rijeke Usore, čime su ugroženi ljudi i njihova materijalna dobra, kao i gospodarski subjekti na poplavom zahvaćenom području./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...