Usne kao ogledalo zdravlja

Usne jesu simbol ljepote, ali su istovremeno i ogledalo zdravlja, ističu stručnjaci.

– Otečene usne često ne pobuđuju neku posebnu pažnju, a ovakav njihov izgled može biti posljedica preosjetljivosti na određenu hranu ili postojanja Kronove bolesti.

– Ispucale usne ne nastaju samo zbog hladnog vremena, kako se obično misli. Mogu “pucati” i zbog malokrvnosti izazvane manjkom željeza u organizmu, ali i zbog dijabetesa, jer povišen nivo šećera (glukoze) potiče razvoj gljivice kandide, koja često napada uglove usana.

– Osjećaj peckanja u usnama može biti znak depresije. U mozgu postoji mnogo senzora koji postaju osjetljivi u slučaju psihološke neravnoteže, a takva poruka stiže u usne u vidu peckanja.

– Koža na usnama se ljušti zbog alergija, pogotovo ako je suha i osjetljiva. Uzrok ovakvog stanja nekada može biti i najobičniji karmin, kikiriki ili neka druga namirnica na koju smo alergični. U svakom slučaju, ukoliko se situacija ne popravi za dan-dva, treba se konsultirati s ljekarom.

– Blijede usne ukazuju na anemiju, ali i bolesti srca i pluća. Njihovo bljedilo nastaje zbog lošeg protoka krvi i nedostatka kisika u krvotoku./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIK SDSS-A

PUPOVAC: Za dužnost potpredsjednika Vlade RH predložit ćemo Borisa Miloševića

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava...