SARAJEVO

Uskoro tematska sjednica Vlade FBiH o formiranju cijena električne energije

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić najavio je danas u Sarajevu održavanje tematske sjednice Vlade FBiH o formiranju cijena električne energije za gospodarska društva, u narednih 15 dana.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH i elektroprivreda, Džindić je rekao da će biti razmotreni svi zakoni koji definiraju tu oblast i predložene mjere za podršku gospodarstvu radi premašivanja teškog trenutka vezanog za rast cijene struje, PRENOSI fENA.

– Također, bit će razmotrene cijene za javnu opskrbu jer Udruženje poslodavaca ima primjedbe da je ta cijena ispod proizvodne cijene električne energije – istakao je Džindić.

Dodao je da postoji mogućnost uvođenja diferencirane stope za formiranje cijene za različite sektore privrede, ako analize pokažu opravdanost takvog pristupa.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je da se radi o kompleksnoj materiji i da elektroprivrede imaju argumente za svoje zahtjeve.

Ipak, on očekuje da udar izazvan povećanjem cijena bude smanjen kako ne bi došlo do negativnih posljedica po gospodarstvo.

Smailbegović je naveo da su razgovori dosad bili konstruktivni i izrazio nadu da će biti postignuto optimalno rješenje./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img