IZJAVA O NEGIRANJU GENOCIDA

Ured disciplinskog tužitelja pokrenuo istragu protiv Kajganića

Ured disciplinskog tužitelja BiH po službenoj dužnosti je otvorio predmet protiv glavnog tužitelja BiH Milanka Kajganića.

Kako je za Oslobođenje potvrđeno iz UDT-a, razlog za otvaranje predmeta je Kajganićev istup u emisiji Pečat, koja je jučer emitirana na RTRS-u.

Podsjećamo, Kajganić je u Pečatu tumačio izmjene Kaznenog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. U toj izjavi je kazao kako je protiv dužnosnika iz RS podnesen veći broj prijava, a najviše protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika. Međutim, sve prijave, za koje je do sada donesena tužiteljska odluka, u vezi s negiranjem genocida su odbačene. Prema Kajganićevom mišljenju koje je iznio u Pečatu, da bi bila pokrenuta istraga potrebno je da negiranje genocida “zadovoljava dva uvjeta”, a to je samo negiranje, kao i da je takva izjava izrečena s ciljem huškanja i širenja mržnje, odnosno da izazove nasilje. Također, Kajganić smatra kako diskusija o tome je li u Srebrenici bio genocid ili ne nije kazneno djelo.

Osim Inzkove odluke, Kajganić je komentirao i privremenu mjeru u vezi s državnom imovinom koju je donio Ustavni sud BiH. kazao je kako Tužiteljstvo još nije dobio rješenje Ustavnog suda u vezi s tim, te da zbog toga ne može ni postupati u vezi s knjiženjem državne imovine u RS-u.

KAJGANIĆ: Javnost misli da je polemika o tome da li je bio genocid krivično djelo. Nije

/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img