ODRŽALI VIDEO KONFERENCIJU

Upravni odbor PIC-a odredio 6 prioriteta vlastima u BiH, Rusija protiv zaključaka

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se putem video-linka 2. i 3. lipnja 2020. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonskog sporazuma), koji i dalje, kako tvrde,  predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH.  S usvojenim Communiqueom nije se složila Ruska Federacija, prenosi Hrvatski Medisjki Servis.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

-Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjen, priopćeno je iz UO PIC-a

Upravni odbor PIC-a pozvao je tvlijela vlasti u BiH te političke i institucionalne lidere da bez daljnjih odlaganja krenu s rješavanjem sljedećih prioriteta:

  • Pripreme i usvoje akcijski plan za 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije i započnu njegovu implementaciju. Pripreme metodologiju Programa integriranja BiH u Europsku uniju.
  • Imenuju novu Vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske županije, koje su još uvijek neimenovane, a ovi kantoni funkcioniraju s vladama iz prethodnih mandata koje su na vlasti više od godinu i pol nakon održavanja općih izbora u listopadu 2018. godine, i popune upražnjene pozicije na svim razinama vlasti, uključujući i pravosuđe i ključne državne agencije.
  • Pripreme i provedu lokalne izbore u cijeloj zemlji, osiguravajući njihovo provođenje na slobodan, pošten i siguran način u skladu s europskim standardima. Suzdrže se retorike koja poziva na podjele i destabilizaciju tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, i da se umjesto toga fokusiraju na izazove s kojima se suočavaju tijela na lokalnoj razini vlasti, a koji utječu na život i egzistenciju građana.
  • Postignu dogovor o izbornim pravilima za Mostar, koji mora ostati jedinstveni grad. Ova se situacija mora odmah riješiti i to neovisno o ostalim neriješenim pitanjima.
  • Provedu presudu u predmetu Sejdić/Finci, kao i s tim povezane odluke Europskog suda za ljudska prava, što je i dalje neispunjena obaveza nakon više od deset godina, i suzdrže se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih mjera koje bi dodatno otežale provedbu ovih odluka.
  • Jačaju suradnju između svih razina vlasti u BiH i osiguraju odgovarajuća sredstva za rukovođenje migracijama, što su isključive nadležnosti države, te podijele teret osiguranja smještaja za migrante. U skladu s međunarodnim pravom, restriktivne mjere kojima se ograničava kretanje migranata moraju biti ukinute.

Upravni odbor PIC-a će svoj sljedeći sastanak održati 1. i 2. prosinca 2020. godine.

Integralno priopćenje za javnost Upravnog odbora PIC-a pogledajte OVDJE./R. I./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

JANDROKOVIĆ NAJAVIO

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora trebala bi se održati idući tjedan

Danas se održava zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća hrvatskog HDZ, a Gordan Jandroković, koji će ponovno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, novinarima je...