Upozorenje stomatologa: Ne kupujte prozirne aparatiće na internetu, opasni su

Zbog želje da jeftino dođu do “Instagram osmijeha”, mnogi Britanci posegnuli su za kupnjom prozirnih aparatića za zube na internetu. Iako su prošli jeftinije, loš proizvod i usluga koje su dobili uzrokovali su im štetu, upozorili su britanski stomatolozi.

Jedan od mnogih koji su pretrpjeli štetu otkrio je u razgovoru za BBC da su mu prozirni aparatići za izravnavanje oslabili prednje zube, zbog čega više ne može zagristi jabuku.

Smile Direct Club (SDC) je najveća tvrtka koja prodaje prozirne aparatiće za izravnavanje zubi na daljinu. Tvrde da ispravljaju zube brže i jeftinije od tradicionalnih aparatića, kao i da su njihovi aparatići bili uspješni za većinu korisnika.

Međutim, stomatolozi i ortodonti s kojima je razgovarao BBC vjeruju da klijenti takozvane stomatologije na daljinu nisu svjesni štete koju mogu prouzročiti prozirni aparatići (aligneri) ako ih stomatolog ne postavi osobno.

Jamie, otac iz Glasgowa, obratio se Smile Direct Clubu (SDC) nakon što je prethodno dobio ponudu od stomatologa da koji su za ispravljanje zubi tražili 4,000-6,000 britanskih funti, što u protuvrijednosti iznosi između 4500 i 6800 eura.

Američka tvrtka za daljinsku ortodonciju SDC ponudila mu je pak prozirne alignere za oko 1800 funti, bez potrebe osobnog posjeta stomatologu. Odlučio se za njih, ali sada kaže da to više nikada ne bi učinio, piše N1.

“Ne mogu zagristi jabuku jer više ne vjerujem da su mi prednji zubi dovoljno jaki”, rekao je za BBC.

Prije početka liječenja poslan mu je materijal za samostalno uzimanje otisaka. Druga opcija koje se inače nudi je 3D skeniranje zubi u poslovnici Smile Direct Cluba, ali tada nije bilo moguće zbog lockdowna.

U roku od nekoliko tjedana dobio je šestomjesečni plan terapije, s imenom stomatologa koji ga je navodno nadgledao. Ali nakon šest mjeseci požalio se na Redditu: “Jedan od mojih prednjih zuba je postao klimav, moja caklina je čudna, desni su mi se povukle.”

U tradicionalnoj stomatologiji, klasične aparatiće za zube, kao i prozirne alignere postavljaju stomatolozi i ortodonti ili obučeni ortodontski terapeuti nakon osobnih konzultacija.

Stomatolozi tijekom posjeta pacijenata procjenjuju zdravlje zubi i desni te mogu li korijeni zuba izdržati pomicanje. Rendgenska slika je ključna u ovom procesu. Nakon početka terapije, nužni su redoviti pregledi kako bi stomatolozi mogli pratiti pomicanje zubi te na vrijeme uočiti  i riješiti eventualne komplikacije.

SDC-ova web stranica svojim klijentima obećava redovite virtualne provjere na daljinu kod stomatologa registriranog u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali Jamie kaže da nije niti jednom bio povezan sa stomatologom koji ga nadgleda.

Jamie nije sam. Stotine korisnika SDC-a diljem svijeta podijelilo je negativna iskustva na društvenim mrežama, a deseci korisnika i stomatologa s kojima je BBC razgovarao detaljno su ukazali na probleme, od lošeg pristajanja alignera do trajnog oštećenja živaca i gubitka zuba.

Stomatologinja dr. Victoria Sampson pojasnila je da je važno uzeti u obzir sile poravnavanja zuba. Napominje i da ako se tijekom pregleda propusti karijes ili bolest desni, ljudi riskiraju gubitak nekih zuba.

Kao primjer je navela pacijenta koji je izgubio prednji zub nakon korištenja aparatića za izravnavanje. Kazala je da su mu prebrzo pomicali zube te iskrivili zagriz. Korijeni pacijentovih zuba bili su prekratki da bi izdržali pritisak, što bi se inače unaprijed moglo uočiti da je napravljena rendgenska snimka./HMS/

Najnovije