VIDEO Uoči 25 izdanja SFF-a, užurbane pripreme na festivalskom trgu

Do otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala ostalo je još devet dana, a festivalska atmosfera u glavnom gradu BiH već je uveliko primjetna, ponajviše na trgu ispred Narodnog pozorišta, koje je centralno mjesto svih festivalskih događaja, gdje se neumorno radi na postavljanju scene koja će pratiti još jednu smotru filma.

Brojne zvijezde iz svijeta filma na 25. po redu SFF-u šetat će se novim crvenim tepihom umjesto klasičnog red carpeta. Riječ je o tradicionalnom bosanskom ćilimu na kojem su elementi s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Festival će svečano otvoriti svjetska premijera filma “Sin“ bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u natjecateljskom programu za igrani film.

Tanović priznanje da ima tremu pred sarajevsku premijeru istakavši da joj je kao i cijeloj ekipi izuzetna čast što će film imati svjetsku premijeru na Sarajevo film festivalu.

– S nestrpljenjem se očekivala projekcija “Sina” među ljudima koji su na bilo koji način bili uključeni u njegovu realizaciju tako da smo na prvi poziv direktora festivala prihvatili da se film prikaže na SFF-u – ističe Tanović za Fenu.

Govoreći o ovogodišnjem jubileju SFF-a, navodi da kad izgovori 25 onda shvata da je to zaista respektabilan broj koji ukazuje na već ozbiljan kontinuitet i studiozan rad koji stoji iza takvog festivala.

Ove godine za nagrade Srce Sarajeva ukupno će se natjecati 53 filma. U četiri selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru.


/F/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAPUSTIO REDOVE AL DUHAILA

Mandžukić postao slobodan igrač

Bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić (34) napustio je redove Al Duhaila nakon što je postigao sporazumni raskid ugovora s katarskim klubom.Mandžukić je...