Hrvatski Medijski Servis

UNITARNA AGENDA Bošnjačke stranke nastavljaju s izborom halal Hrvata u Dom naroda

Skupština Sarajevske županije [Foto: Avaz.ba]

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ravnopravan je Zastupničkome domu istoga parlamenta. Bošnjačke stranke nikako se ne mogu pomiriti s takvim uređenjem Federacije BiH i na sve moguće načine žele pod svojim „skutima“ imati minimalno 6 od 17 izaslanika u Klubu Hrvata, kako bi mogli izabrati federalnu izvršnu vlast bez predstavnika Hrvata. Za sada je izvjesno da će uspijeti izarati 5 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma, naroda piše Hrvatski Medijski Servis.

Iako su tzv. građanske stranke najavljivale kako će blokirati formiranje Doma naroda nezadovoljne što jeSIP u uputstvu o raspodjeli mandata koristitio popis stanovništva iz 2013., a ne iz 1991. upravo te“ stranke prednjače u kandidiranju “svojih” i podobnih Hrvata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu ovjerilo je 11 listi iz Skupštine Sarajevske županije za Dom naroda Parlamenta FBiH. Iz SŽ-a biraju se 3 Bošnjaka, 2 Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat. Tako su iz Skupštine SŽ kandidati za članove Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH Damir Marjanović iz Naše stranke i Danijela Kristić iz stranke Narod i Pravda. I Marjanović i Kristić nemaju nikakvih dodirnih točaka sa zastupanjem interesa hrvatskog naroda u BiH što bi u Domu naroda federalnog parlamenta trebali raditi jer i presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić govori o tome da Dom naroda Federacije ne predstavlja kantone ili županije već narode.

Ranije je SIP ovjerio liste za Dom naroda PFBiH iz Tuzlanske županije. Situacija je gotovo ista kao i u Skupštini Sarajevske županije jer se iz TŽ-a biraju tri Bošnjaka, dva Srbina i dva predstavnika ostalih te jedan Hrvat. SIP je ovjerio 14 lista iz Tuzlanske županije, a kandidati za Klub Hrvata su Vedrana Petrović iz SDP-a i Boris Krešić iz DF-a koji su visoke pozicije na izbornim listama svojih stranaka, među ostalim, dobili i zato da bi mogli biti delegirani u Klub Hrvata u Domu naroda kako bi se legitimni predstavnici Hrvata izbacili iz svih procesa i formiranja vlasti u FBiH.

Najočitiji primjer želje za okupiranjem Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta Federacije BiH dolazi iz Zeničko-dobojske županije gdje je u skupštinske klupe izabrano čak 6 Hrvata iz bošnjačkih stranaka, dok 3 legitimna hrvatska predstavnika u Skupštini Ze-do županije neće imati nikakav utjecaj na izbor izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda PFBiH.

Iz Skupštine Zeničko-dobojske županije u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biraju se tri Bošnjaka, jedan Srbin, jedan Hrvat i jedan izaslanik iz reda ostalih. Iz reda hrvatskog naroda predloženi su Vedran Kaser i Branka Trogrlić iz SDP-a, Vlasta Kalas iz DF-a i  Sanja Renić iz Naše stranke te Ivo Tadić, Andrej Kajić i Vedrana Dugonjić iz HDZ-a BiH tako da će troje legitimno izabranih Hrvata ostati bez utjecaja na izbor izaslanika u Klub Hrvata.

Bošnjačke stranke koje sebe vole nazivati građanskima ovakvim potezima pokazuju da ne poštuju ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda već žele unitarnu Bosnu i Hercegovinu s izrazitom bošnjačkom dominacijom. Njihov je cilj oslabiti političku moć Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a ova nekolicina podobnih Hrvata koji su u skupštinske klupe izabrani dominantno glasovima Bošnjaka samo su sredstvo u postizanju takvoga cilja./B. Galić/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte