Sve vijesti

MARIĆ TOKIĆ I AKRAP ZA "FOKUS"

“Unitaristički krugovi zasigurno ne žele da BiH snažnije krene ka EU”

I dok sukob Izraela i Hamasa sve dublje polarizira zapadni svijet, BiH je dobila preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU. O sigurnosnim i društveno-političkim izazovima s kojima se BiH suočava, u Fokusu RTV Herceg Bosne urednika i voditelja Jurice Gudelja govorili su profesorica Silvana Marić Tokić s Filozofskog fakulteta SUM-a i Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost i profesor na hrvatskom Sveučilištu Sjever.

Upitana je li BiH uopće spremna ispuniti zahtjeve koje EU pred nju postavlja, Marić Tokić kaže da je činjenica da se od izvješća Europske komisije o napretku BiH očekivalo više, ali da smo s obzirom koliko smo tapkali u mjestu, sada dobili jedinstvenu priliku, prenosi rtv-hb.com.

“Za nadat se da će (vlat na razini BiH, nap. RTV HB) se potruditi i pokazati volju da što više odmaknu u odgovoru na ta ključna pitanja koja je postavila Europska komisija i da će ispuniti onoliko koliko je potrebno da se otvore pristupni pregovori”, kazala je Marić Tokić.

Hrvatski politički predstavnici još su jednom naglasili da je reforma izbornog zakonodavstva BiH uz uvažavanje načela legitimnog političkog predstavljanja ključ svih reformi koje su nužne za približavanje EU. Odgovarajući na pitanje ima li trenutna vlast na državnoj razini u kojoj uz HDZ BiH sudjeluje probošnjački blok “Trojka” te SNSD kapaciteta i volje provesti reformu Izbornog zakona, Marić Tokić je istaknula da se reforma izbornog zakona mora dogoditi te da se ne može kretati dalje na putu ka EU dok nije zajamčeno legitimno predstavljanje hrvatskog naroda.

“Mislim da će se u dogledno vrijeme ta reforma staviti na stol između političkih predstavnika triju naroda, prije svega političkih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da se neće ponoviti da Željko Komšić ponovno bude predstavnik Hrvata jer nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda”, rekla je Marić Tokić.

Profesorica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru naglasila je i da joj se čini da “Trojka” ima volju i želju otrgnuti se utjecaju bivših predstavnika vlasti unutar bošnjačkog naroda (SDA -DF) te da su spremni sjesti za stol i otvoriti složene teme poput spomenute reforme Izbornog zakona BiH.

Akrap: Nadam se da će MVP BiH smoći snage i promijeniti viznu politiku

Upitan kako gleda na odnos EU prema BiH i je li inkorporiranje BiH uopće pitanje nekih uvjeta, Akrap je istaknuo da se BiH posljednjih 10-ak godina suočavala s ozbiljnim političkim krizama koje su dovele do toga da hrvatski narod nije bio legitimno zastupljen u nekim institucijama počevši od Predsjedništva BiH.

“I sami ste svjesni koliko je BiH složeno organizirao društvo i država u kojoj različita viđenja i različiti pogledi na određenje procese imaju negativne posljedice. U tom kontekstu cijeli niz aktivnosti koji se provodi u proteklih godinu dana praktički je doveo do stabiliziranja političkih prilika te do stvaranja preduvjeta da se uz snažno lobiranje, prvenstveno iz RH, da status koji je dobila sada”, kazao je profesor Akrap pojašnjavajući da je vrlo važno shvatiti da se proces pristupanja EU radi prvenstveno za sebe, a ne zbog Europske unije.

Nakon uvjetnog davanja zelenog svjetla Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora od analitičara i dužnosnika koji su naklonjeni unitarističkoj ideji vidjeli smo svojevrsno slavlje zbog toga što se nije dalo status pregovarača Bosni i Hercegovini. Ogovarajući na pitanje žele li unitarističke politike zadržati BiH izvan EU i izvan zapadnog civilizacijskog kruga, Akrap je istaknuo da je pitanje koji su njihovi stvarni ciljevi, ne samo javni koje naglašavaju.

“Uvijek imate jedan dio aktivnosti koje se ne objašnjavaju javno, ali kada gledate postupke i to integrirate onda vidite da postoji jedan otklon od onoga što se stvarno proklamira”, rekao je Akrap napravivši digresiju vezanu za Srbiju:

-Vučić, koliko god govori da želi ući u EU, toliko je on nesklon, nespreman i ne želi prihvatiti sve one aktivnosti koje treba napraviti kako bi pristupio u EU. Ne prihvaća gotovo ništa od vanjske i sigurnosne politike EU. To vam je izazov za ove unitarističke krugove, rekao je Akrap dodajući da se nada da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH smoći snage i promijeniti vizni režim koji je prema nekim zemljama uspostavljen čisto iz politikantskih razloga kako bi dali svoj obol na smanjivanje pritisaka ilegalnih migracija.

Profesor Akrap istaknuo je da unitaristički krugovi sasvim sigurno imaju agendu kojom ne žele da BiH snažnije i učinkovitije krene prema EU.

“To za sobom vuče određene procese; vuče slobodu medija, slobodu i neovisnost pravosuđa, poštivanje ljudskih prava i sloboda i brojnih prava i sloboda koje oni, izgleda, u ovom trenutku nisu spremni prihvatiti”, kazao je Akrap.

Opširnije u priloženom videu:

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...