Sve vijesti

IZRAELSKA VOJSKA:

Uništili smo im 130 tunela, Hamas više ne kontrolira sjever Gaze

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao da je Hamas izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Gaze.

Izraelska vojska objavila je danas da je od početka rata u Pojasu Gaze prije mjesec dana uništila 130 okna koja vode u Hamasove tunele. Vojska je danas objavila video snimke teških strojeva koji kopaju ulaze u tunele i podižu betonsku ploču.

Tuneli su opskrbljeni vodom i zrakom što dokazuje da su bili predviđeni za dulje boravke, navodi se u priopćenju. Vojska je otkrila i tunelsko okno ispod Hamasova kampa za obuku na sjeveru Pojasa Gaze, koji je uništen. Hamas je izgradio složenu mrežu podzemnih tunela u pjeskovitom tlu Pojasa Gaze, koji je oko 45 kilometara dug i oko šest od 14 kilometara širok.

Kroz neke tunele mogu proći vozila

Neki tuneli imaju struju. U prosjeku su visoki dva i široki jedan metar, a neki su dovoljno veliki za prolazak vozila. Neki se spuštaju desetke metara u dubinu kako bi mogli izdržati izraelsko bombardiranje. Ulazi im se nalaze u stambenim zgradama ili džamijama, po Izraelcima.

Izraelske obavještajne službe tvrde da Hamas ima zapovjedni i kontrolni centar ispod bolnice Shife, najveće u Pojasu Gaze, što Hamas niječe.
“Govorimo o desecima i desecima kilometara podzemnih tunela sa zapovjednim, kontrolnim i komunikacijskim prostorijama, skladištima i poligonima za lansiranje raketa”, rekao je za CNN vojni stručnjak Harel Chorev sa Sveučilišta u Tel Avivu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA

Krišto u Bruxellesu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravit će sutra u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama...