UniCredit banka u RS oslobođena kazne u iznosu od 256 milijuna maraka

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju tvrtke “Bitminer Factory” iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je “Unicredit banka” Banjaluka oslobođena plaćanja 256 milijuna KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa.

Kako je rečeno Capitalu u ovom sudu, revizija koju je podnio “Bitminer” je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostupanjsku odluku iz 2021. godine.

Odvjetnik Milomir Bogojević koji zastupa “Bitminer”, rekao je da još uvijek nije dobio presudu pa ne zna njezin sadržaj, zbog čega nije u mogućnosti prokomentirati je.

– Čim dobijemo presudu imati ćemo i komentar, a mi idemo dalje i sigurno pišemo apelaciju Ustavnim sudom RS – rekao je Bogojević.

Tvrtka “Bitminer Factory” razvijala je projekat zasnovan na blockchain tehnologiji koji je bio vezan za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

“Bitminer” je preko računa prikupljao novac za svoje projekte, do trenutka dok se “Unicredit banka” nije umiješala i počela vraćati novac investitorima, pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje s poduzećima u oblasti kriptovaluta.

Prema prvostupanjskoj presudi Okružnog privrednog suda 2021. godine “Unicredit banka” Banjaluka trebalo je isplatiti “Bitminer Factory” 256 milijuna maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta.

U žalbenom postupku pred Višim privrednim sudom u najvećem kriptovalutnom sporu u ovom dijelu Europe presuda je preinačena, pa je “Unicredit” banka oslobođena.

Zanimljivo je da je neposredno prije drugostupanjske presude, “Bitminer Factory” kupio biznismen iz Banjaluke Pantelija Damjanović koji je rekao ranije da je to uradio jer je sve ukazivalo na to da će prvostupanjska presuda biti potvrđena, izvijestio je Capital./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img