Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

UN: 55.000 ljudi povezanih s Islamskom državom treba osuditi ili osloboditi

Foto: Hina/REUTERS

Povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poručila je u ponedjeljak da 55.000 zarobljenih boraca Islamske države, uključujući strance i njihove obitelji koji su pritvoreni u Siriji i Iraku, treba dobiti pošteno suđenje ili ih treba osloboditi.

Države “moraju preuzeti odgovornost za svoje državljane” i ne bi trebale djecu boraca, koja su već previše propatila, ostavljati bez vlastite zemlje, poručila je Michelle Bachelet vijeću UN-a za ljudska prava koje će sljedeća tri tjedna zasjedati u Ženevi, prenosi Hina.

Brojka od 55.000 uključuje i strane borce iz gotovo 50 zemalja, te 11.000 članova njihovih obitelji pritvorenih u kampu al-Hol na sjeveroistoku Sirije u “jako lošim uvjetima života”, naglasila je Bachelet.

Vlasti na sjeveroistoku Sirije pozivaju zapadne zemlje da preuzmu svoje državljane koji su pristupili Islamskoj državi i njihove obitelji, nakon što su ove godine Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju potporu SAD-a, zauzele i posljednje uporište islamista.

“Članovi obitelji stranih boraca moraju biti vraćeni u svoje zemlje, osim ako ih ne treba goniti za zločine u skladu s međunarodnim standardima. Djeca su pretrpjela najteža kršenja svojih prava uključujući i onu koju je možda Islamska država indoktrinirala ili vrbovala da sudjeluju u nasilnim djelima”, zaključila je Bachelet./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte