Umro predsjednik SDA Sulejman Tihić

Umro Sulejman Tihić! Ova je vijest, večeras oko 19 sati, prostrujala Sarajevom, a čekalo se skoro sat da i službeno bude potvrđena sa Klinike za anesteziju i reanimaciju na čijem je C3 odjeljenju, odnosno Odjeljenju intenzivne njege predsjednik Stranke demokratske akcije smješten već mjese, javlja sarajevsko Oslobođenjec.

U međuvremenu, smjenjivale su se informacije o njegovom stabilnom i pogoršanom stanju, no Tihić se dosta dugo borio s teškom bolešću, zbog koje je u više navrata podvrgnut i operativnim zahvatima.

13 godina na čelu SDA

Tihić je drugi predsjednik SDA od njezinog osnivanja; na mjesto predsjednika ove stranke predložio ga je Alija Izetbegović, idejni tvorac i posve sigurno najautentičniji autor najjače bošnjačke stranke.

U svom skoro trinaestogodišnjem predsjedničkom mandatu na čelu SDA, Tihić je dao doprinio demokratizaciji unutarstranačkog života, ali i na profiliranju SDA kao stranke centra, piše o Tihiću sarajevsko Oslobođenje.

Nakon posljednjih općih izbora, kada je SDA izgubila od SDP-a BiH, prihvatio je i osobno se zalagao za godinama nezamislivu koaliciju koja je završila raskidom, no i tada je smogao snage da stranku povede do uvjerljive pobjede na lokalnim izborima.

Sulejman Tihić rođen je 26. studenog 1951. u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1975. od kada je radio kao sudac i javni tužitelj u Bosanskom Šamcu sve do 1983. godine. Odvjetništvom se bavio od 1983. do 1992. godine. Bio je član SDA od njenog osnivanja 1990. godine, predsjednik Općinskog odbora SDA u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora.

Stradao u ratu

Kao predsjednik OO SDA Bosanskog Šamca proveo je četiri puna mjeseca u zatvorima – iz šamačkog je SUP-a odveden u kasarnu u Brčko, pa onda u Bijeljinu, pa na aerodrom Batajnicu (Beograd), pa u Sremsku Mitrovicu…

U Bonnu je 1994. godine promoviran za savjetnika bh. veleposlanik i šefa konzularnog odjela: putovnice koje je potpisivao, energično je tvrdio, nisu ni danas sporni – državljani BiH u njegovo su vrijeme, mogli postati samo oni rođeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Dakle, ne i naturalizirani Bošnjaci, što je ovdašnje službeno ime za mudžahedine. Od 1996. do 1999. bio je ministar- savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Od 1996. do 2000. bio je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od 2000. do 2002. i potpredsjednik NSRS-a. Za predsjednika Stranke izabran je na Trećem kongresu SDA, održanom 13. listopada 2001. u Sarajevu.

Drugi mandat mu je povjeren na Četvrtom kongresu, kao i četiri godine kasnije na Petom, te na Konvenciji SDA održanoj 1. veljače 2013. godine.

Na općim izborima 5. listopada 2002. izabran je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i tu funkciju obavljao je do 2006. godine. U ožujku 2007. izabran je za predsjedavajućeg/dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a na istu funkciju imenovan je i 2011. godine.

Oženjen, otac troje djece, živio u Sarajevu. Prije rata, u Bosanskom Šamcu je imao kuću, odvjetnički ured, dvije prodavnice, jedan poslovni prostor koji je iznajmljivao, 20 duluma zemlje, voćnjake… Sve mu je vraćeno, ali zapaljeno i devastirano. I tokom posljednjih poplava, njegova obnovljena kuća ponovo je stradala.

Posljednjih nekoliko godina Tihić se borio s teškom bolešću, a 4. listopada prošle godine operiran je na klinici u Njemačkoj. Nakon operacije, oporavljao se u obiteljskoj kući kod Bosanskog Šamca. Prošli mjesec je primljen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je i preminuo.

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...