Umro čovjek koji je objavio da se raspala Jugoslavija

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je danas u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Badinter – odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća – u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije, koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojeg su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img