UMJESTO RAVNOPRAVNOSTI ŽELE DOMINACIJU Čampara: Petero od devet sudaca Ustavnog suda BiH trebaju biti Bošnjaci

Aljoša Čampara, izaslanik u federalnom Domu naroda i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost emisije “Špica” na TVSA gdje je iznio svoje stavove o ključnim pitanjima vezanim za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Naglasio je važnost usvajanja seta zakona na državnoj razini do ožujka, kada će Europsko vijeće donijeti odluku o eventualnom pokretanju pregovora o priključenju EU.

Čampara je istaknuo da BiH ne smije propustiti priliku za jačanje ekonomije i otvaranje investicija koje bi donijelo članstvo u EU te da bi odbijanje tog puta pokazalo tko podržava napredak zemlje, a tko stagnaciju. Također je naglasio potrebu za usvajanjem zakona koji bi omogućili pokretanje pregovora s EU.

Čampara je kazao da postoje političke stranke koje postavljaju dodatne zahtjeve, poput promjena u Izbornom zakonu i integritetu izbornog procesa, što stvara nesuglasice među vladajućim strankama na državnoj razini, prenosi Klix.

Posebno je istakao zahtjev HDZ-a BiH za promjenom načina izbora člana Predsjedništva BiH. Čampara je naglasio da ni jedno rješenje nije prihvatljivo bez rješavanja pitanja “Sejdić – Finci” i drugih presuda međunarodnih sudova za ljudska prava.

Osvrćući se na zakon o Ustavnom sudu BiH, Čampara je najavio da će biti još prijedloga, ne samo onaj SNSD-ov.

“Smatram da trebamo donijeti zakon na način da prema popisu iz 2013. godine, gdje je preko 52 posto Bošnjaka, (što je netočno, već 50,1 posto od devet sudaca Ustavnog suda BiH, najmanje petorica trebaju biti Bošnjaci, bez etničkog i entitetskog veta i da se odluke donose većinom”, kazao je Čampara.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH reflektira ustavnu jednakopravnost naroda. U njemu su dva sudca iz Republike Srpske, te po dva sudca, Hrvata i Bošnjaka iz Federacije BiH, te tri strana sudca koja imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava na zahtjev Predsjedništva BiH. Istina, u Ustavnom sudu BiH trenutno sjedi tek 6 sudaca, među kojima su tri stranca, dvoje Bošnjaka i jedna Hrvatica. Dvojica sudaca iz RS otišla su u mirovinu i jedan iz FBiH, Mato Tadić. Već godinu dana opstruira se imenovanje Marina Vukoje koji bi zamjenio Tadića./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img