SKANDALOZNO

Umjesto Čovića ili Bradare, do Nikšića na otvaranju SBF-a sjedio negator ustaških zločina u Jasenovcu

Na Ilidži je danas otvoren Sarajevo Business Forum 2023., poslovni skup kojeg organizira Bosnia Bank International (BBI), jedina banka koja posluje po načelima islamskog bankarstva u BiH.

Umjesto Čovića, Mesić do Nikšića na otvaranju Sarajevo Business foruma. Foto: Avaz

Za razliku od nedavno održanog Sajma gospodarstva u Mostaru kojem su nazočili svi najvažniji dužnosnici iz BiH, a na otvaranju govorili regionalni lideri poput premijera Hrvatske i Srbije Andreja Plenkovića i Ane Brnabić, uz obraćenje videolinkom premijera Izraela Benjamin Netanyahu, na otvaranju Sarajevo Business Forum 2023. govorili su isključivo bošnjački dužnosnici; bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, federalni premijer Nermin Nikšić (SDP BiH), te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Uzvanici na otvaranju ovogodišnjeg Sajma gospodarstva u Mostaru.

Uvodne riječi održao je organizator Foruma mr. Alek Bakalović, CEO Bosnia Bank International (BBI), koji je poželio dobrodošlicu svima.

Sudeći prema fotografijama među uzvanicima ne samo da nije bilo dužnosnika iz regije, već ni hrvatskih i srpskih dužnosnika iz BiH. Umjesto da uz federalnog premijera sjedi, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Nikšićev koaliciski partner, predsjednica FBiH Lidija Bradara i zamjenik federalnog premijera Toni Kraljević, sjedio je Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, koji je svojevremeno negirao ustaške zločine u Jasenovcu. Status prijatelja “Bosne i Bošnjaka” Mesić je poodavno stekao bezbrojnim medijskim istupima u sarajevskim medijima u kojima redovito kleveće i Hrvatsku i hrvatske političare u BiH imputirajući im kako zajedno sa Srbima rade na podjeli BiH, piše Hrvatski Medijski Servis. Mesić, uz to, podržava majorizaciju Hrvata u Predsjedništvu BiH, tvrdeći, suprotno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” kako je Željko Komšić legalan i legitiman.

Postavlja se pitanje koliko su iskrene tvrdnje lidera biošnjačke “Trojke” Nikšića i Konakovića da žele realaksirati odnose između Bošnjaka i Hrvata, poticati dijalog i suradnju između ova dva naroda i poboljšati odnose BiH s Hrvatskom, sa Stipom Mesićam kao prvim do Nikšića na manifestacijama poput Sarajevo Business Foruma./HMS/

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne sigurnosti Srbije...