UKRAJINSKI VELEPOSLANIK: Društvo u Srbiji je izloženo ruskoj propagandi

Veleposlanik Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da društvo u Srbiji nema priliku objektivno sagledati sve vidove rata u Ukrajini zato što je izloženo ruskoj propagandi.

“Nažalost, mogu kazati da danas imamo i problem ratovanja informacijama. Društvo u Srbiji danas ne može objektivno sagledati svu tragediju koja se događa u Ukrajini, jer je u vašoj zemlji mnogo ruske propagande. Rusi šire dezinformacije, ali ih ovdašnji mediji onda objavljuju. U tom smislu, građani Srbije onda imaju drugačiju sliku od one koja se realno događa na terenu”, istaknuo je Tolkač u intervjuu za Glas Amerike.

Dodao je da ipak ima napretka, te da se nada i da bi Vlada Srbije mogla uraditi korak “u pravom smjeru”, misleći i na eventualno uvođenje sankcija Rusiji čime bi, kako je obrazložio, Srbija pomogla ne samo Ukrajini, već i cijeloj Europi.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., Srbija se pridružila rezolucijama u UN-u kojima se osuđuje invazija na tu zemlju i podržava njezina teritorijalna cjelovitost. No Srbija se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije objašnjavajući to svojim tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

Ukrajinski veleposlanik je ponovio i da je njegovoj zemlji potrebna pomoć “od cijelog demokratskog svijeta” u vidu tenkova, oružja i streljiva, kako bi uspjeli sačuvati živote svojih vojnika te je pozvao građane Beograda da se pridruže u Maršu solidarnosti, 24. veljače od 13 sati u Pionirskom parku u Beogradu.

“Nažalost, nama je to postala neka vrsta tradicije. Kao što smo obilježili prvu godišnjicu od početka agresije na našu zemlju, to ćemo učiniti i ove godine. Okupit ćemo se u Pionirskom parku i šetat ćemo do Trga Republike”, rekao je Tolkač.

Sinoć je u Beogradu održana humanitarna projekcija filma “20 dana u Marijupolju”, a sav prihod od prodanih ulaznica bit će proslijeđen organizacijama koje pomažu ugroženima u Ukrajini.

Autor filma je Mstyslav Andriyovych Chernov, reporter agencije Associated Press, koji je nakon početka invazije ruske vojske ostao jedini međunarodni reporter u tom gradu.

U video obraćanju kazao je da je Marijupolj postao ne samo priča o uništenju jednog grada, već simbol tragedije koja se dogodila mnogim drugim gradovima u Ukrajini, prenosi Beta.

“Nadam se da će svi naučiti nešto iz ovih tragedija, nešto što će nas natjerati da se trudimo i uradimo nešto kako se ovo ne bi ponovilo”, poručio je Chernov.

Chernov je prije tri dana osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 77. dodjeli filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA)./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img