UKRAJINCI OBJAVILI SNIMKU: “Naši specijalci uhvatili Wagnerovce u Sudanu”

Ukrajinski list Kyiv Post objavio je snimku koja, kako pišu, prikazuje plaćenike ruske privatne vojne kompanije Wagner koje u afričkoj državi Sudan ispituju ukrajinski specijalci.

U prvom dijelu snimke vide se pripadnici specijalnih snaga iz borbene grupe Timur, dijela ukrajinske Vojne obavještajne uprave (HUR), kako pregledavaju vojna vozila. Na jednom od kamiona vide se znakovi intenzivnih borbi, a na suvozačkom sjedalu vidi se tijelo vojnika koji nosi oznaku privatne ruske plaćeničke kompanije Wagner, piše Index.hr.

Drugi dio snimka prikazuje ukrajinskog specijalca kako ispituje zatvorenika koji govori ruski. U videu priznaje da je dio skupine plaćenika Wagnera koji su poslani u Sudan kako bi svrgnuli lokalnu vladu.

“Koji je vaš čin?” – pita ukrajinski borac.

“Vojnik”, odgovara plaćenik.

“Vaša jedinica?”

“PMC Wagner.”

“Kako ste došli ovamo u Sudan?” pita se on.

“Vozili smo se kroz Srednjoafričku Republiku (CAR) do Kartuma”, odgovara plaćenik.

“Što je bio cilj?”

“Rušenje lokalne vlasti”, stiže odgovor.

“Koliko vas je ovdje?”

“100 ljudi.”

Na snimci su i dva afrička zarobljenika, koje su vjerojatno regrutirali Wagnerovi plaćenici, navodi Kyiv Post. Specijalci ih ispituju zajedno s vojnikom koji govori ruski. Ukrajinske specijalne snage, prema javnim izvorima informacija, djeluju u Republici Sudan najmanje nekoliko mjeseci.

Prije više mjeseci se na društvenim mrežaam pojavio video koji prikazuje ukrajinske bespilotne letjelice kako, tvrdili su ukrajinski izvori, ubijaju “ruske plaćenike” i njihove “lokalne terorističke partnere” u Sudanu.

Izvori Kyiv Posta unutar specijalnih službi Ukrajine rekli su: “Rad na uništenju ruskih plaćenika i njihovih lokalnih terorističkih partnera u Sudanu vjerojatno izvode ukrajinske specijalne snage… Realiziramo akcije koje smo planirali u Sudanu.”

U studenom 2023. Kyiv Post došao je do dva videa koji navodno prikazuju operatere ukrajinskih specijalnih snaga kako love plaćenike u zemlji. Glasnogovornik HUR-a obično niti potvrđuje niti negira raspoređivanje ukrajinskih vojnika na stranim teritorijima, uključujući Republiku Sudan./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img