Ukrajina priznala da se povlači u Harkivskoj oblasti

Ukrajina je povukla snage u blizini nekoliko sela u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje ruske snage napreduju i napadaju naselja duž granice od prošlog tjedna, objavio je Kijev. Moskva je pokrenula iznenadni veliki kopneni napad na regiju prošlog tjedna.

“U nekim područjima, oko sela Lukanianci i grada Vovčanska, kao odgovor na neprijateljsku vatru i napade kopnenih snaga, te kako bismo spasili živote naših vojnika i izbjegli gubitke, naše su jedinice manevrirale i premjestile se na povoljnije položaje”, objavila je sinoć ukrajinska vojska, navodi agencija France-Presse (AFP).

Tijekom dvogodišnjeg rata, obje strane su obično koristile jezik prelaska na “povoljnije položaje” kako bi označile povlačenje, piše AFP. Glavni stožer Ukrajine objavio je da je situacija “i dalje teška”, ali je inzistirao na tome da njihove snage “ne dopuštaju ruskim okupatorima da steknu uporište”.

Kijev je poslao pojačanje u to područje kako bi spriječio Ruse da se probije.

AFP izvješćuje da neki vojni analitičari kažu da Moskva možda pokušava prisiliti Ukrajinu da preusmjeri snage s drugih područja fronta, primjerice oko strateški važnog grada Časiv JAra u regiji Donjeck, gdje Rusija također napreduje.

“Sada je najteže u regijama Donjeck i Harkiv”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćenjem obraćanju.

Zelenski otkazao putovanja, razlog je nova ruska ofenziva?

Zelenski je otkazao put u Španjolsku i Portugal, a neki mediji tvrde da je razlog nova ruska ofenziva u Harkivskoj oblasti. Zelenskog je ovog petka trebao ugositit španjolski kralj Felipe te se očekivalo da će nakon toga ukrajinski čelnik potom potpisati bilateralni sporazum o sigurnosnoj suradnji s portugalskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Glasnogovornik portugalske vlade rekao je da je Zelenski otkazao posjet, ali nije naveo razlog, dok je španjolska vlada rekla da ne može komentirati iz sigurnosnih razloga./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img