Sve vijesti

HNK Mostar

PROTUOFANZIVA NAPREDUJE

Ukrajina objavila drugu veliku pobjedu u tri dana, oslobodili selo kod Bahmuta

Ukrajina je objavila da su njezine snage ponovno zauzele taktički važno selo Kliščivka na zapadu zemlje, što bi označilo drugu veliku pobjedu Kijeva u protuofenzivi u zadnja tri dana.

“Danas bih želio posebno pohvaliti vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, točnije na području Bahmuta”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Ukrajinski predsjednik pohvalio je vojnike koji se bore kod Bahmuta i istaknuo one koji su ponovno zauzeli Kliščivku, rekavši “Bravo!” u svom obraćanju. Također je rekao da Kijev “priprema nova obrambena rješenja”, dodavši da su “zračna obrana i topništvo prioritet”, ne navodeći detalje, piše Guardian.

U nedjelju poslijepodne fotografije koje su kružile ukrajinskim Telegram kanalima prikazuju vojnike kako mašu žuto-plavim zastavama među ruševinama Kliščivke. Potvrda ponovnog zauzimanja sela stigla je oko 19 sati kada je šef stožera Zelenskog, Andrij Jermak, objavio fotografiju na Telegramu s natpisom “Ukrajina uvijek vraća ono što joj pripada”.

Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane, podijelila je video ukrajinskih snaga i zvuk borbe u pozadini. Rusija je i dalje pokušavala vratiti izgubljene pozicije unatoč oslobađanju Kliščivke, napisala je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Danas smo se morali boriti protiv neprijateljskih napada cijeli dan.”

“Stekli smo bazu za nove akcije”

General pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, također je potvrdio ponovno zauzimanje sela, nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u siječnju. “Kliščivka je očišćena od Rusa”, objavio je Sirski na društvenim mrežama.

Ilija Jevlaš, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je bitka nanijela “snažnu štetu” ruskim zračnodesantnim jedinicama, bataljunu Ahmat čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, jedinici Oluja-Z sastavljenoj od ruskih kriminalaca te da su uništene neke od najspremnijih ruskih postrojbi, kao što su 72., 83. i 31. brigada.

“Dakle, sada smo stekli bazu koja će nam omogućiti da nastavimo razvijati ofenzivne akcije i osloboditi našu zemlju od osvajača”, napisao je na Telegramu. Zauzimanje sela omogućilo bi ukrajinskim snagama da lakše napreduju prema ruskim snagama i izvrše točnije topničke udare, dodao je Jevlaš.

Drugi uspjeh u tri dana

Njihovo je obraćanje uslijedila nakon ponovnog zauzimanja malog sela Andriivka u petak. Oba su naselja bila znatno uništena u mjesecima borbi za Bahmut.

Njihovo vraćanje poklapa se s nadolazećim posjetom Zelenskog SAD-u, njegovim drugim posjetom od početka ruske invazije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da neće biti brzog kraja sukoba. “Većina ratova traje dulje nego što se očekivalo kada tek počnu”, rekao je njemačkoj medijskoj grupi Funke.

Ukrajinske snage već nekoliko mjeseci provode ofenzive sjeverno i južno od Bahmuta kako bi protjerale ruske jedinice. Ukrajinski vojni analitičari rekli su ovaj tjedan da bi oslobađanje naselja u blizini Bahmuta omogućilo vojsci da napreduje s južnog krila u tom području, preuzimajući kontrolu nad visovima.

Ukrajina je u ponedjeljak priopćila da su njezine snage ponovno zauzele male dijelove zemlje od ruskih snaga na jugu i istoku, gdje su kijevske trupe usredotočile višemjesečnu protuofenzivu.

“Dva četvorna kilometra su oslobođena u sektoru Bahmuta. Obrambene snage na jugu oslobodile su 5.2 četvornih kilometara teritorija”, rekla je Maliar državnim medijima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije