Ukrajina dobila “optimistične poruke” u Washingtonu o pružanju američke pomoći

Ukrajinski ministar pravde Denis Maliuska izjavio je da je od zastupnika u Zastupničkom domu i Senatu Sjedinjenih Država dobio “prilično optimistične” poruke o usvajanju zakona kojim bi se pružila pomoć Ukrajini.

– Ono na šta pozivamo je da se ostave po strani sve podjele ili politička sporenja usmjerena na unutarnje potrebe, jer vidimo da su u oba tabora – i republikanci i demokrati – suglasni da će podrška biti pružena – izjavio je Maliuska na konferenciji za novinare u ukrajinskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Maliuska je kazao da su se on i zamjenica ministra pravde Irina Mudra sastali s velikim brojem zastupnika tijekom posjete Washingtonu, ali ne i s predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom.

Kazao je kako su uvjereni da američki zastupnici razumiju ulog u dvogodišnjoj borbi Ukrajine protiv ruskih snaga, i upozorio je da bi neuspjeh da se osiguraju sredstva rezultirao “katastrofom na bojnom polju”.

Očekuje da će američka pomoć biti pružena u kratkom roku, te da je u suštini riječ o rješavanju određenih tehničkih pitanja.

Upitan o prijedlogu da se 8,5 milijardi dolara od 61 milijarde izravne proračunske pomoći za Ukrajinu transformira u zajam umjesto u grant, Maliuska je izjavio da će konačna odluka biti na ministarstvu financija, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img