NJEMAČKA:

Ukrajina bi trebala dobiti dvije tenkovske bojne s tenkovima Leopard 2

Njemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

On je rekao kako je kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon “intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu”.

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji”, rekao je Scholz prema priopćenju.

“Cilj je brzo sastaviti dvije tenkovske bojne tenkovima Leopard 2. U tu svrhu Njemačka će kao prvi korak staviti na raspolaganje satniju od 14 tenkova Leopard 2 A6 koji dolaze iz zaliha Bundeswehra,”, stoji u priopćenju vlade.

Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2.

Unutar Bundeswehra oklopni bataljon je sastavljen od 44 tenka.

U sklopu isporuke tenkova je predviđena i obuka ukrajinskih posada, s kojom bi trebalo ubrzo početi u Njemačkoj. U sklopu paketa Njemačka će pružiti i pomoć u logistici, streljivu i održavanju tenkovskih sustava./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img