Sve vijesti

HNK Mostar

Uhićen Jasmin Čoloman zbog ubojstva 3 i ranjavanja 9 zatočenih Hrvata u Vitezu

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Zenice, rano jutros, lišili su slobode osumnjičenog Jasmina Čolomana, rođenog 10. 9. 1975. godine u Zenici, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je, kako prenosi radiosarajevo, pod istragom i osumnjičen je da je kao pripadnik Diverzantskog voda 7. muslimanske brigade Armije RBiH, na području Viteza, u vrijeme sukoba između Armije RBiH i HVO-a postupao protivno pravilima Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U vrijeme izvršenja zločina, osumnjičeni je bio stariji maloljetnik. On je osumnjičen da je dana 24. 4. 1993. godine, u mjestu Počulica, općina Vitez, zajedno s još jednim pripadnikom Armije RBiH, došao do Društvenog doma, u kojem su bili smješteni zatočeni civili hrvatske nacionalnosti.

Nakon toga, osumnjičeni je naoružan automatskom puškom, nakon što mu je čuvar objekta odbio dati ključeve, ispalio više rafala kroz zatvorena vrata, te ubio tri osobe hrvatske nacionalnosti, a devet osoba je ranio, među kojima i bilo nekoliko žena koje su bile zatočene u tom objektu, te se nakon toga, automobilom udaljio s mjesta događaja.

Osumnjičeni se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora./HMS/

Najnovije

PREMIJER LIGA BIH

Posušje ostalo bez pobjede na Mokrom Docu, Tuzla City ‘izvukla’ remi

Nogometaši Posušja i Tuzla Cityja podijelili su bodove na stadionu Mokri Dolac u okviru 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigravši neriješeno 1:1. Plavo-bijeli...