Uhićen asistent AfD-ovog EU političara zbog špijunaže za Kinu

– Zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Maximiliana Kraha uhićen je zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu u utorak.

“Glavno državno odvjetništvo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu privelo njemačkog državljanina Jiana G. zbog osnovane sumnje da je radio za kinesku tajnu službu”, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Nadalje se navodi da je Jian G. kao zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta u nekoliko navrata kao agent kineske tajne službe dostavljao informacije o odlukama Europskog parlamenta.

Njemački mediji navode kako se radi o zastupniku AfD-a Maximilianu Krahu. Na internetskoj stranici zastupnika Kraha još uvijek na listi zaposlenih koji su akreditirani pri parlamentu stoji ime asistenta Jiana Gua.

“U siječnju 2024. osumnjičeni je u nekoliko navrata slao informacije o pregovorima i odlukama Europskog parlamenta svom nalogodavcu u kineskim tajnim službama. Osim toga je sakupljao i informacije o njemačkim oporbenim političarima”, stoji u priopćenju odvjetništva.

Iz uprave AfD-a je poručeno kako su vijesti o uhićenju Krahovog asistenta “vrlo uznemirujuće”, ali kako se želi pričekati s daljnjim informacijama državnog odvjetništva.

Na uhićenja je reagirao i službeni Peking odbacujući optužbe da je Guo špijunirao za Kinu.

“Sve ove optužbe služe klevetanju i ugnjetavanju Kine”, stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U ponedjeljak je Glavno državno odvjetništvo u drugom slučaju dalo uhititi troje njemačkih državljana pod optužbom da su špijunirali za Kinu i kineskoj tajnoj službi dostavljali osjetljive industrijske podatke iz vojno-pomorskog sektora.

Prošlog tjedna su u Njemačkoj također uhićena i dvojica njemačkih državljana ruskog porijekla pod optužbom da su za rusku tajnu službu špijunirali i pribavljali podatke o kretanju postrojbi Bundeswehra, posebice u svezi s ratom u Ukrajini.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je optužbe protiv Krahovog asistenta opisala kao “vrlo teške”.

“Ako se potvrdi da je iz Europskog parlamenta špijunirao za kinesku tajnu službu, onda se radi o napadu na europsku demokraciju”, rekla je Faeser.

Maximilian Krah je član zastupničkog kluba desnice i ekstremne desnice Identitet i demokracija. Nositelj je liste desno-populističkog AfD-a na predstojećim izborima za Europski parlament.

I drugi nositelj na listi Petr Bystron se već tjednima nalazi na udaru kritika zbog sumnje da je za novac širio rusku propagandu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img