UGOVOR S AMERIČKOM LOBISTIČKOM KUĆOM Vlada RS plaća 80 000 dolara mjesečno za savjetovanje

Casey Michael, istraživački novinar Think Progressa, objavio je link web stranice koju, kako tvrdi novinar, održava i vodi McGinnis Lochridge lobistička firma, a koja trenutno lobira za Republiku Srpsku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema dostupnim informacijama na stranici, McGinnis Lochridge kompanija je autor većine tekstova i analiza na njoj, te da ti tekstovi nisu nužno stavovi entiteta Republika Srpska, piše N1.

Prema datumima objave tekstova, Caseyjevi Twitter sugovornici su zaključili da je stranica napravljena tijekom 2011 godine, te da su je vodile različite lobističke firme s kojima je RS sklapala ugovore posljednjih godina.

Think Progressov novinar je također objavio kompletan ugovor između navedene lobističke firme i Vlade Republike Srpske, kojim dokazuje suradnju između vlade RS i lobističke kompanije McGinnis Lochridge sa sjedištem u Texasu. Ugovor možete pogledati na OVOM linku.

Prema ugovoru, lobistička firma se obavezuje da će davati pravne savjete i zastupati RS te raditi s njenim predstavnicima. Firma će savjetovati RS o njenim pravima i obavezama iz međunarodnog prava, Daytonskog sporazuma i Europske konvencije o ljudskim pravima.

McGinnis Lochridge će savjetovati RS o pravima i obavezama prema razini BiH kao i odnosu prema Uredu visokog predstavnika (OHR), Vijeću za implementaciju Mira (PIC), OESS-u, Europskoj uniji i drugim međunarodnim tijelima.

Također se obavezuju da će savjetovati institucije RS-a kako da djeluju u skladu s Daytonskim sporazumom, Ustavom i EU zakonima i standardima.

Republika Srpska će, prema ugovoru, američkoj lobističkoj kompaniji sa sjedištem u Texasu mjesečno plaćati 80.000 američkih dolara, svakog 15. u mjesecu. Ugovor traje do posljednjeg dana 2019. godine.

Think Progress agencija pripada Centru za Američki Progress (Center for American Progress – CAP) organizaciji koja se bavi ispitivanjem javnog mijenja te zastupanju liberalnih stajališta o ekonomiji i društvenim pitanjima u Americi i svijetu. Ugovor je u ime ovog bh. entiteta potpisao Zlatan Kokić, ministar za europske integracij​e i međunarodnu suradnju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije