HRVATSKI KLUBOVI U EUROPI

Uefa objavila listu, Hrvatska više neće imati predstavnika u Europa ligi

UEFA je objavila detaljan plan za sljedeću europsku klupsku nogometnu sezonu.

Od 2021. godine kreće novo natjecanje – Konferencijska liga – koje će biti treće natjecanje po jačini iza Lige prvaka i Europa lige. Uefa će smanjiti broj sudionika u Europa ligi s 48 na 32 i istodobno uvesti Konferencijsku ligu koja će imati 32 kluba. Pobjednik Europa lige izborit će plasman u Ligu prvaka, a pobjednik Konferencijske lige igrat će sezonu kasnije u Europa ligi, piše Index.hr.

Uefa je objavila i pristupnu listu za sljedeću sezonu, a Hrvatska je zbog pada na Uefinoj ljestvici ostala bez predstavnika u Europa ligi. Hrvatska je 20. na Uefinoj ljestvici unatoč sjajnim rezultatima Dinama, a samo prvih 15 liga imat će predstavnike u Europa ligi. Prvak Hrvatske igrat će u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a tri hrvatska predstavnika (osvajač Kupa, viceprvak i trećeplasirani) u kvalifikacijama novog natjecanja startat će u drugom od četiri kvalifikacijska kola.

Hrvatska može predstavnika u Europa ligi imati samo ako prvak Hrvatske bude neuspješan u kvalifikacijama Lige prvaka pa onda natjecanje nastavi u kvalifikacijama ili grupnoj fazi Europa lige.

Velika konkurencija i u Konferencijskoj ligi

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligu. Bit će osam skupina po četiri kluba, pobjednici skupina izborit će plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane momčadi Konferencijske lige i trećeplasirane ekipe iz skupina Europa lige igrati play-off za preostala mjesta u osmini finala.

U konferencijskoj ligi igrat će šestoplasirane momčadi iz Engleske, Španjolske, Njemačke i Italije, petoplasirani klub Francuske. Po dva predstavnika imat će portugalska liga, ruska, belgijska, ukrajinska, nizozemska, turska, austrijska, danska, škotska i češka. Te lige, za razliku od hrvatske lige, imat će predstavnike i u kvalifikacijama Europa lige.

Finale prve sezone Konferencijske lige igrat će se u Tirani, a natjecanje počinje 8. srpnja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije