UDBAŠKI ZLOČINAC Perković izručen Hrvatskoj

Bivši načelnik jugoslavenske službe državne sigurnosti Josip Perković sletio je u zagrebačku zračnu luku. Nakon 5,5 godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj bit će predan hrvatskom pravosuđu na izdržavanje 30-godišnje zatvorske kazne, nakon čega će biti odveden u Remetinec.

Zbog Perkovićevog izručenja Hrvatskoj u zagrebačkoj zračnoj luci su pojačane mjere sigurnosti.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je rekao kako nema službene potvrde, ali da očekuje da će Perković tijekom dana u Hrvatsku stići nekim od redovitih letova iz Muenchena. Potom će najvjerotanije biti odvezen u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.

– Osim što mi imamo aktivnu tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava na pošteno suđenje i nepristrani sud. Druga stvar je što smo išli na Ustavni sud i prigovaramo što je izrečena kazna od 30 godina zatvora – smatramo da je hrvatski sud trebao primijeniti zakon koji je vrijedio u vrijeme izvršenja djela, dodao je Nobilo.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud Hrvatske je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru. Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina. Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije