JAJCE: Učenici ne žele podjelu škole

“Ne želimo podjelu škole jer bi to vodilo širenju nacionalizma“ zaključak je Vijeća učenika Srednjih škola u Jajcu, a nakon odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o osnivanju nove srednje škole u kojoj bi se nastava izvodila po bosanskom nastavnom planu i programu, piše Poskok.

Kako bi se njihov stav uvažio spremni su i na organiziranje mirnih protesta.

Postojeće obrazovne ustanove u Jajcu ne osiguravaju ravnopravnu primjenu jezika u nastavnom procesu, te je na prijedlog lokalne zajednice, roditelja i politike pokrenuta inicijativa za uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Naime,u dvije srednje škole nastava se izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, a za djecu Bošnjake osigurana je grupa predmeta na bosanskom : bosanski jezik i vjeronauk.

Ono što je smetalo politikama je to što bi bošnjačka djeca na kraju godine dobijavala svjedočanstva na kojim je grb sa šahovnicom.

Zbog toga odlukom kantonalne Vlade Jajce bi umjesto nacionalne grupe predmeta moglo dobiti novu školu.

Međutim ta ideja, kompletene podjele škole nije naišla na dobar prijem kod učenika. A u Jajcu se govori da je cilj te ideje osigurati tek nova radna mjesta SDA kadrovima.

Osnivanje nove škole za Vijeće učenika Srednjih škola iz Jajca je samo širenje nacionalizma, jer kako kažu, nova škola ih neće odvesti do boljeg obrazovanja niti izgraditi bolje međuljudske odnose.

Za podjele ih kažu niko nije ni pitao, a da bi ih spriječili, dok čekaju odluku Skupštine Srednjobosanskog kantona spremni su i na mirne proteste. Jer kažu, bolje bi bilo da se ulaže u poboljšanje uvjeta u postojećim školama, nego u zapošljavanje zaslužnih.

Na neki način, djeca ispadaju mudrija od političara. A na primjeru Jajca, vidljivo je kako oni koji su načelno za brisanje podjela, u sredinama gdje nemaju značajnu većinu, žele uvođenje podjela./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ČOVIĆ I ĐORĐEVIĆ RAZGOVARALI TELEFONOM

Ključna suradnja i uzajamna pomoć u borbi protiv koronavirusa

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović razgovarao je danas telefonom s veleposlanikom Republike Srbije u BiH, Aleksandrom Đorđevićem,...